https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Bojan Sobočan - umetnik, ki ga navdušuje poustvarjanje človeškega telesa

30.12.2016 ob 7:00  

Danes vam predstavljamo umetnika iz Prekmurja, ki poustvarja človeško telo in njegove dele v naravni velikosti in 3D obliki. Navdušila ga je ideja, da lahko s pomočjo odlitkov ohrani izvorno obliko in velikost telesa. Bojan Sobočan prihaja iz Gomilice in iz keramične mase izdeluje najrazličnejše odlitke telesa.


Veliko staršev, babic in dedkov se odloča, da ovekoveči trenutke v življenju svojih otrok. Nekateri shranjujejo prvi otrokov zob, pramen las …, ti pa jim ponujaš drugačno možnost …

Točno tako, kot ste povedali. S pomočjo odlitkov lahko ohranimo obliko in velikost telesa v prvotni obliki. Tako recimo dojenček zraste v otroka medtem, ko odlitek dojenčkove rokice ali nogice za vedno ostane v svoji prvotni velikosti in obliki. Tudi, ko z leti spomin nekoliko zbledi, nam še vedno ostane tista majhna dojenčkova rokica v obliki 3D skulpturice, ki jo lahko vzamemo v roke in si jo ogledamo. Ker se takšen odlitek ohrani skozi leta, ga bo še posebej zanimivo pogledati osebi, ki je že odrasla in bo kljub temu lahko videla svojo rokico ali nogico izpred desetletij, ko je bila še dojenček.

Kateri so tisti deli, ki jih najpogosteje želimo »ohraniti«?

Več ali manj je možno narediti odlitek kateregakoli dela telesa, najbolj pogosti pa so odlitki rok, posameznih rokic ali nogic, predvsem dojenčkov in otroških. Posebej zanimivi so odlitki več oseb, na primer roki sester ali bratov, ki se držijo ali pa družinskih odlitek v katerem je lahko tri in več rok. Odlitek lahko simbolizira povezanost oseb, družine ali prijateljev, saj se v odlitku tudi nahaja del energije osebe.

Vedno več nosečnic pa se odloča tudi za izdelavo odlitka nosečniškega trebuščka. Nosečnost je nepozaben in prav poseben del življenja ženske. Po porodu nosečniški trebušček »izgine« in ga ni več. Z izdelavo odlitka nosečniškega trebuha ga lahko ohranimo in za vedno nas bo spominjal na čas nosečnosti. Zagotovo pa bo zanimivo otroku nekoč pogledati njegovo prvo »posteljico«, v kateri je spal in »domek«, v katerem je prebival.

Pri nosečnicah je potrebno odlitek izdelati nekaj časa pred porodom, saj v kolikor pride do predčasnega rojstva, bomo ostali brez njega.  Teoretično ga lahko izdelamo tudi zadnje dni pred rokom. Vsekakor pa je priporočljivo in boljše, da ga naredimo nekaj časa prej, za vsak slučaj, da potem ne ostanemo brez njega. Nosečniški trebuh se lahko izdela tudi v kombinaciji z roko nosečnice, ki se drži za trebuh ali z obema rokama nosečnice. Lahko pa tudi z eno roko nosečnice in eno roko partnerja, ki držita trebuh. Marsikaj se lahko ustvari in vse je odvisno od naše kreativnosti, idej in želj osebe, ki želi takšen odlitek imeti.

Pri dojenčkih je najbolje narediti odlitke dokaj zgodaj dokler so še dovolj mirni, kajti večji oz. starejši dojenčki so lahko že zelo živahni in je potem odlitek težje izdelati. Saj je potrebno za izdelavo nekaj minutk, da so mirni.

Iz česa so izdelani odlitki in ali je izdelava varna?

Za izdelavo odlitkov se uporablja posebna koži prilagojena masa, ki je že v osnovi izdelana in testirana za varno uporabo na človeški koži. Slednja se lahko uporabni na različne načine glede na vrsto odlitka, ki ga želimo ustvariti. Masa, ki se nanese na kožo se zelo hitro strdi in prevzame obliko telesa z vsemi detajli. Masa pa še vedno ostane dovolj prožna, da se lahko varno odstrani del telesa za katerega smo izdelovali odlitek, obenem pa odlitek ohrani svojo obliko. Tako, da proces izdelave odlitka ni boleč in je dokaj hiter.

Kakšen pa je postopek izdelave?

Druga faza postopka je izdelava odlitka, ko se v nastali kalup vlije posebna keramična zmes in tako nastane končni izdelek. Slednjega se lahko potem na željo še dodatno obdela in dekorira. Vedno znova mi je v veselje in me navdušuje, kako lepe skulpturice in umetniške kreacije nastanejo. Človeško telo je že samo po sebi najlepša kreacija narave. Človeško telo se z leti in skozi življenje stalno spreminja. Zato je slednje zamrzniti in ohraniti v določenem trenutku prav poseben čar.

Sicer pa so postopki izdelave odlitkov različni glede na to kakšno vrsto odlitka želimo ustvariti in glede na to kakšne materiale in tehnike pri tem uporabljamo.

Kako te lahko kontaktirajo tisti, ki bi si želeli ovekovečiti trenutke v odraščanju svojih otrok, ali pa celo delček sebe?

V veseljem mi je ustvarjati in vedno sem vesel, ko lahko ustvarim nekaj novega, lepega in zanimivega. Nekaj kar nam ohrani spomine, bodisi na sebe, naše otroke, prijatelje, družino ali znance. Vsi, ki bi si želeli spominek v obliki 3D unikatnega odlika mi lahko pišejo na miniarts.si@gmail.com ali pokličejo na 051 654 788. Lahko pa obiščejo tudi Facebook stran https://www.facebook.com/MiniARTS.si in nam tam sledijo. Veseli bomo tudi, če nas bodo obiskali v našem mini ustvarjalnem ateljeju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.