https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Murskosoboški mestni svetniki izglasovali konec projekta širitve daljinskega ogrevanja

Murska Sobota, 21.12.2016 ob 7:00  

Murskosoboški mestni svetniki so se včeraj sestali na 18. seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Zadnja seja letošnjega leta je bila v znamenju daljinskega ogrevanja in delitve dobička Pomurskih lekarn.

 

Namesto dveh le en račun v povezavi z vodo

Precej razprav je bil uvodoma deležen odlok o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo. Od novembra občani prejemajo dve položnici, eno od Vodovoda sistema B s katero plačujejo vodo in drugo od Komunale za ostale storitve. Mestni svetniki so bili uvedbi le ene položnice naklonjeni. Spraševali pa so, kako je z neplačniki, ki jih ni mogoče izterjati, kar morajo potem pokriti tisti, ki račune redno plačujejo.

Izražen je bil tudi dvom ali obstaja pravna podlaga za izdajo dveh različnih računov. Pravnik Anže Kunovar je pojasnil, da pravna podlaga obstaja in ne izhaja iz pogodbe, ki je sprva občina Beltinci ni podpisala, zaradi česar je bil sprožen pravni spor.

Iskati nove energente, težiti k energetski samooskrbi

Še bolj burna razprava se je vnela v naslednji točki dnevnega reda, ki se je nanašala na daljinsko ogrevanje. Predstavnika Modre liste in SDS sta izrazila naklonjenost daljinskemu ogrevanju in geotermiji. Na drugi strani pa je bilo slišati, da ob trenutnih cenah in tehnologijah ta vir energije ni smiseln in ni ekonomičen. Z daljinskim ogrevanjem prav tako niso zadovoljni številni stanovalci Lendavske ulice. Župan Jevšek je spomnil na nezadovoljstvo z geotermijo v Lendavi. Tako mora biti poceni energija za poceni ogrevanje in ne kot je sedaj obratno - za drago ogrevanje.

Svetniki so potrdili predlog mestne uprave in se podprli t.i. alternativo brez investicije, ki pomeni zaključek iskanja zasebnega partnerja pri projektu in konec projekta enovitega sistema oskrbe s toplotno energijo iz kotlovnice na Lendavski ulici. 

Dobiček Pomurskih lekarn za ureditev Soboškega jezera?

Še več razprav je bila deležna naslednja točka dnevnega reda, ki se je nanašala na delitev dobiček Pomurskih lekarn. Pomurske lekarne so na zadnji seji sveta zavoda zavrnile predlog ustanoviteljic o delitvi dela presežka med občine, ki zavod upravljajo. Predlog soboške občine je, da bi se denar namenil za ureditev Soboškega jezera, ki je regijskega pomena.

Znani so tudi dobitniki nagrad ob kulturnem prazniku v prihodnjem letu: plaketo bo prejel Gregor Purgaj, priznanja pa upokojensko žensko pevsko društvo Püngrad in Edvard Jakšič.

Mestni svetniki so med drugim podali še soglasje k podpisu Listine temeljnih pravic brezdomnih in sprejeli sklep o začasnem financiranju MO Murska Sobota. 

Med kadrovskimi zadevami so potrdili še en mandat mag. Robertu Celcu za vodenje RIS Dvorca Rakičan. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.