https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Gripa in virusna obolenja letos na pohodu že ob začetku novega leta

06.01.2017 ob 8:15  

Gripa in druga virusna obolenja so že na pohodu. Strokovnjaki so sicer ta naval pričakovali, kljub temu pa je presenetil, saj o vrhuncu zbolevnosti običajno poročamo šele konec januarja ali celo v februarju. Še trdovratnejše kot običajno so tudi trebušne viroze, ki so se začele že jeseni in še kar trajajo. Napovedano znižanje temperatur pa ne prinaša ničesar obetavnega.


Gripo običajno spremljajo visoka temperatura, bolečine v mišicah, slabo počutje, glavobol in pordelost žrela. Posebnih zdravil, razen če bi se pojavili zapleti, največkrat zaradi kronične bolezni, ni. Traja pa od 7 do 10 dni. A kužni smo že prej, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da je najpomembneje, »ko smo bolni, ne delamo in ne hodimo med ljudi, temveč da se pozdravimo«. Gripa in druga virozna obolenja so namreč zelo nalezljivi, prenašamo jih kapljično, torej ko kašljamo. Prenašajo pa se tudi prek rok ali prek površin, še opozarjajo na NIJZ-u in dodajajo, da je »glavna stvar pri preprečevanju gripe ustrezna higiena, predvsem pa pranje rok«.Tudi otrok se naj ne vrne prehitro v vrtec ali šolo, saj bi otrok naj bil vsaj dva dni brez temperature in dobrega počutja, preden ga spustimo nazaj v skupino drugih otrok.

Foto: zurnal24.si

Za cepljenje proti gripi je še čas, a ne več kot kakšen dan, poroča rtvslo.si. Zaščita se namreč ne začne takoj po cepljenju. Obiske so zaradi povečanega števila bolnikov z okužbo dihal prepovedali že v nekaterih bolnišnicah po Sloveniji, tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.