https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katoličani in evangeličani danes praznujejo praznik svetih treh kraljev

06.01.2017 ob 9:00  

V sklopu božičnih praznikov danes praznujejo katoličani in evangeličani Gospodovo razglašenje oziroma praznik svetih treh kraljev.

Ko je vladar Judeje Herod slišal za Jezusovo rojstvo je po svetopisemskem zapisu poslal učenjake, da bi preverili, ali se je res rodil nov judovski kralj, ki je bil obljubljen. Pri tem jih je vodila zvezda.

Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

Za praznik svetih treh kraljev je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha in Boltežar) z letnico novega leta (20 + G + M + B + 17).

Danes bodo kolednike sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez.

V nekaterih državah, kot so Hrvaška, Avstrija in Italija, je praznik svetih treh kraljev dela prost dan.

Pravoslavni verniki medtem zaznamujejo badnji dan. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili še prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali božič.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.