https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nov primer ptičje gripe

09.01.2017 ob 7:05  

Pri labodu iz Maribora so pristojni veterinarski organi potrdili prisotnost virusa aviarne influence. Rezultat preiskave na okužbo z aviarno influenco oziroma ptičjo gripo pri labodu, sprejetem v analizo 30. decembra 2016 iz Maribora, je bil po informacijah Nacionalnega veterinarskega inštituta pozitiven.

V včerajšnjem obvestilu na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa rezultati analiz poginulih rac z ribnika Pivoli medtem kažejo, da vzrok pogina ni okužba z virusom ptičje gripe.

Primer ptičje gripe so pred dnevi že odkrili pri treh labodih s Pragerskega, na nacionalnem veterinarskem inštitutu v Ljubljani pa so potrdili, da gre za virus podtipa H5N8.

Po mnenju Evropske agencije za varnost hrane - EFSA predstavlja virus zelo nizko tveganje za ljudi, čeprav je visokopatogen virus aviarne influence podtipa H5N8 zelo patogen za ptice. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa previdnostno izpostavljajo, da je ob stiku vseeno potrebna primerna zaščita.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pristojni so pojav virusa pričakovali, saj je bila Slovenija ena izmed redkih držav znotraj Evropske unije, ki virusa še ni zaznala. "Gre za virus, ki je zelo nalezljiv," je opozoril Janez Posedi z uprave za varno hrano. Posedi je javnost pozval, naj dosledno upošteva predvidene ukrepe in dodal, da je od rejcev in ostalih posameznikov odvisno, kako se bo virus širil.

Perutnina in ptice morajo biti na območnih uradih Murske Sobote, Maribora, Ptuja, Celja in Novega mesta v ujetništvu v zaprtih prostorih oziroma zavarovati na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Državno središče za nadzor bolezni rejce poziva, naj bodo pozorni na zdravje perutnine in ptic. V objektih, kjer se izvaja reja perutnine, naj se zadržujejo samo ljudje, ki so zadolženi za krmljenje živali. Krmljenje prostoživečih vodnih ptic pa je prepovedano, so zapisali pri Žurnalu.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.