https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mörski festival kitare že osmo leto zapored

Murska Sobota, 28.03.2011 ob 13:10  

Od 30. marca do 3. aprila bo že osmo leto zapored potekal Mörski festival kitare. Koncerti bodo v dveh sklopih, in sicer klasični in zabavni del, potekali pa bodo v dvorani Glasbene šole Murska Sobota, v MIKK-u in en koncert v restavraciji Zvezda.

Ideja o nastanku festivala Damjana Stanišića

Mörski festival kitare, ki je nastal pod idejo profesorja kitare Damjana Stanišića, je tekmovalnega značaja, kjer so dali priložnost tekmovati tudi kitaristom do devet let, ki sicer na nacionalnem tekmovanju v Sloveniji nimajo samostojne kategorije. Osnovna ideja tega tekmovanja pa je predvsem predstaviti kitaro kot klasični instrument za izvedbo kitarske literature resne glasbe.

Tekmovanje ocenjuje žirija, ki jo sestavljajo mednarodno priznani solisti in pedagogi kitaristi

Javno tekmovanje, ki poteka v sedmih kategorijah je namenjeno učencem glasbenih šol, srednjih glasbenih šol, študentom in tudi starejšim, saj v sedmi kategoriji ni zgornje starostne omejitve. Vrstni red nastopajočih je določen po abecednem redu, posamezniki pa ga izvajajo na pamet in se morajo držati minutaže, če ne ocenjevalna žirija tekmovalca prekine. Ocenjevalno ekipo sestavljajo mednarodno priznani solisti in pedagogi kitaristi, in sicer Marko Feri, Boško Radojković, Roberto Fabbri, Tomislav Vrandečić, Marija Alatič.

 Tekmovanje v VII. kategoriji poteka v dveh etapah, v vsaki kategoriji pa prejmejo priznanje in nagrado

Tekmovanje v VII. Kategoriji, kjer ni starostne omejitve poteka v dveh etapah, žirija pa ocenjuje vsako etapo posebej. V drugo etapo se uvrsti največ šest tekmovalcev, ki v prvi etapi dosežejo najmanj 85 točk. Na tekmovanju tekmovalci prejmejo priznanja in nagrade, in sicer denarne in posebne nagrade. Na koncertu nagrajencev, ki bo v nedeljo, 3. aprila, bodo podarjene nagrade nagrajencem.

Lani je bilo okrog 1300 obiskovalcev, letos jih pričakujejo še več

Erna Lukač, direktorica Mörskega festivala kitare, kljub dobri obiskanosti lansko leto, upa letos na še boljšo: "Lani v petih dneh je bilo okrog 1300 obiskovalcev. Glede na to, da je letos še več koncertov, pričakujemo odziv kot je bil lani oziroma še večji."

Letošnji pokrovitelj Mörskega festivala kitare je Ferdinand Posedi

letošnji proračun za Mörski festival kitare je okrog 22.000 € stroškov, ki ga bodo nekako pokrili s sponzorji, prijavnino tekmovalcev, vstop za obiskovalce pa je vsako leto večinoma prost, razen zabavnega dela v MIKK-u, kjer je vstopnina pet evrov. Letos je Mörski festival kitare dobil še pokrovitelja, Ferdinanda Posedija. Erna Lukač, Damjan Stanišić in Edita Žalik, ki je predsednica organizacijskega odbora, upajo, da bo prireditev tudi letos uspešna, tako za njih kot tudi za samega pokrovitelja.

Več informacij o Mörskem festivalu lahko najdete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.