https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Topljeni sir v lističih ni pravi sir

10.01.2017 ob 8:00  

Zveza potrošnikov Slovenije je na svoji spletni strani objavila rezultate primerjalnih testov za topljene sire v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Po pregledu seznama sestavin so ugotovili, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le od 48 do 55 % sira, na 4 vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11ih izdelkov pa vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila. Ugotovljene so bile tudi številne napake pri označevanju. 



Topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, mleko v prahu, smetana, sirotka, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome. 

Pri topljenih sirih so pomembni tehnološki aditivi emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta. Za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu pa je pakiran priročno.

Foto: vitkigurman.com

Ob pogledu na seznam sestavin topljenih sirov v lističih so v primerjalnem ocenjevanju ugotovili, da vsebujejo od 48 do 55 % sira. Na 4 vzorcih vsebnost sira ni bila zapisana. "Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od ostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Med netipične topljene sire v lističih smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, saj sta oba namesto masla vsebovala 14–16 % palmove maščobe," je predstavila ugotovitve Nika Kremić. "Dejstvo, da so proizvajalci namesto masla uporabili palmovo maščobo, nas ne preseneča več, saj je to postal trend in proizvajalci tovrstne cenene surovine uporabljajo praktično vsepovsod," je dodala Kremićeva.

Foto: dnevnik.hr

Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. "Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate," sporočajo iz MIPORja.

Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih so odšteli od 4,45 do 13,27 evra in med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. "Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav," opozarja Nika Kremić.

Skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih je nezadovoljivo, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli. Zveza potrošnikov Slovenije pa svetuje, da lahko namesto topljenega sira v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.