https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na OŠ III zbrani najhitrejši bralci

Murska Sobota, 15.01.2017 ob 7:00  

Na OŠ III Murska Sobota je včeraj potekalo 3. državno prvenstvo v hitrem branju »HiBra 2017«. Tekmovanje, ki se je v pomurski regiji odvijalo prvič, je v soorganizaciji z OŠ III pripravil EIC Univerzum Minerva Maribor.


Hitro branje postaja popularna tekmovalna veščina v Sloveniji in prinaša v tekmovalni prostor svežino, saj tekmovalci uporabljajo zgolj znanje branja, ki je v današnjem hitrem tempu nuja. Tekmovalci, bilo jih je okrog 60, so bili razdeljeni na tri statostne skupine, in sicer so bili v prvi otroci do 12 let, v drugi od 13 do 17 let, v zadnji pa tekmovalci od 18 do 35 let. S pomurske regije so se tekmovanja udeležili učenci OŠ III Murska Sobota, OŠ Odranci in OŠ Fokovci.

Hitri bralci so se tako pomerili v branju in razumevanju 3 člankov, ki so tematsko različni in primerni za vsako posamezno starostno skupino. Rezultat branja je zmnožek hitrosti branja in razumevanja prebranega. Razumevanje je bilo vrednoteno nad 60 %.

Tekmovalce sta v uvodnem nagovoru pozdravila ravnateljica OŠ III Murska Sobota Sonja Čerpnjak in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek.

Letošnja absolutna stara-nova zmagovalka je tako znova postala lanska rekorderka, ki je brala s hitrostjo 3928 besed na minuto, Brina Poropat iz OŠ I Tabor Maribor.

S hitrim branjem zlahka do 800 besed na minuto

Direktorica Univerzum Minerva Vanja Jus pravi, da povprečen bralec prebere od 200–400 besed na minuto, vendar že z nekaj usvojenimi tehnikami lahko hitro pride do 800 besed. »Današnji tekmovalci so obvladali do 1500 besed na minuto,« je še pojasnila Jusova. Tehnike za izboljšanje hitrosti branja so po njenih besedah zelo preproste, ena izmed njih je uporaba prsta, s katerim pospešimo naravno branje. Prav tako po njenih besedah branje zelo upočasni subvokalizacija, tj. ostanek glasnega branja. Udeležencih bralnih tečajev pridobijo različne veščine, kot so podaljšan lok, da ne preskakujemo z očmi, preletavanje in druge. Kot je še dejala Jusova, lahko s hitrim branjem začnemo takoj, ko osvojimo tehniko branja, torej ko je branje tekoče, tj. okrog 3. oz. 4. razreda osnovne šole, navzgor omejitev ni. »To je veščina, ki se je naučimo, in če jo uriš, se ponotranji, zato postajamo vedno boljši. Glavna prednost hitrega branja je, da posameznik potem hitreje bere, hitreje ponovi snov, se tudi hitreje nauči. Hitro branje bi priporočala vsem učencem,« je še izpostavila.

Sicer pa tekmovanje velja za komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter slovensko državno prvenstvo v pomnjenju memoriada. Namen tekmovanja v hitrem branju je širiti slovensko bralno kulturo in omogočiti posameznikom in posameznicam, da preko tovrstnih tekmovanj preverjajo usvojene veščine.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.