https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Razpisanih 7 milijonov evrov za naložbe v namakalne sisteme

13.02.2017 ob 7:05  

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo 1. javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, s katerim bo razpisalo 7 milijonov evrov nepovratnih sredstev.


Kot je zapisano na spletni strani ministrstva je kmetijstvo zaradi neposredne odvisnosti od vremena in okoljskih razmer med najbolj občutljivimi gospodarskimi sektorji. Razvoj namakanja pa je za Slovenijo strateško pomemben, saj želijo pridelavo hrane rastlinskega izvora povečati. Izgradnja namakalnih sistemov pa bo omogočila višje in bolj stabilne pridelke pri rastlinski pridelavi tudi v sušnih obdobjih, ki so v današnjem času vse pogostejša.

Foto: rand.org

Objavljeni javni razpis potencialnim upravičencem omogoča pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in proračuna RS, in sicer za gradnjo namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. Ključni pogoj je, da gre za investicije v infrastrukturo, ki je namenjena dvema ali več uporabnikom. Zato so upravičenci do podpore iz tega javnega razpisa tako fizične kot tudi pravne osebe, ki so jih lastniki kmetijskih zemljišč pooblastili za izvedbo agromelioracij na komasacijskih območjih.

Upravičeni stroški, ki jih lahko upravičenec uveljavlja na javnem razpisu, so predvsem vzpostavitev črpališča ter izgradnja primarnega in sekundarnega namakalnega razvoda, upravičenec pa lahko uveljavlja tudi ureditev vodnega vira (na primer vrtina, akumulacija). Strošek namakalne opreme posameznega uporabnika, ni upravičen strošek pri tem javnem razpisu, saj se ta strošek financira iz podukrepa 4.1 - Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva.

Foto: geography.name

Podpora za izgradnjo namakalnih sistemov pri tem podukrepu je 100 odstotkov upravičenih stroškov s tem se daje jasen signal  potencialnim vlagateljem k čim večjim vlaganjem v namakalne sisteme, hkrati pa je to tudi spodbuda uporabnikom namakalnih sistemov k intenzivnejšemu povezovanju, saj se na ta način zmanjšajo stroški uporabe namakalnih sistemov na hektar namakalne površine in doseže večja stroškovna učinkovitost in poraba sredstev v kmetijstvu.
 
Vnos vloge v elektronski sistem in vložitev vloge poteka od 6. februarja 2017 do vključno 21. aprila 2017 do 24. ure. Zadnji možni rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev pa je 31. december 2020.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.