https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V PIŠK-u v Murski Soboti o odnosu Eskimov do minljivosti

Murska Sobota, 26.01.2017 ob 12:00  

V sklopu večera hospica, je včeraj v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo predavanje pod naslovom »Življenje in minljivost pri Inuitih – Eskimih«. Predavala je misionarska sestra Dorica Sever, ki je sicer rojena v Murski Soboti, že 17 let pa deluje kot misionarka med Inuiti na daljnem severu Kanade na Arktiki.


Način življenja pri določenih kulturah močno vpliva na izoblikovan odnos do življenja, vrednot. Tako nenazadnje tudi na odnos do minljivosti, področja, od katerega v prenekaterih kulturah v mislih celo bežimo, nas morda celo navdaja z grozo in bolečino.

Na včerajšnjem predavanju so obiskovalci lahko prisluhnili drugačnemu pogledu na soočanje s smrtjo, drugačni filozofiji in drugačnem čustvovanju ob tem. Več o svojem življenju med Inuiti – Eskimi, njenih izkušnjah in podoživljanju vseh nedvomno težkih razmer, pri minus 60 stopinj celzija, je pripovedovala v Murski Soboti rojena Danica Sever, ki je pred 17 leti svoje misionarsko poslanstvo odšla opravljat v odročni predel na daljnem severu Kanade na Arktiki

 

Po njeni besedah je življenje nekoč imenovanih Eskimov, danes Inuitov, še vedno ekstremno, prilagojeno vsem težkim razmeram odročnih zaledenelih pokrajin. Kljub 21. Stoletju in vplivu televizije, interneta, je način življenja, dela, kakor tudi funkcioniranja družine in družbe kot celote vsemu temu izredno prilagojen. Preživljanje je še vedno omejeno na lov, v tem smislu funkcionira tudi celotna družina, z izjemo delovnih mest v infrastrukturi, ki mora potekati stoodstotno. Vse to po svoje tudi oblikuje tipičen dan, ki se premika počasi, z bore malo aktivnostmi, srečevanju in povezovanju celotne širše družine in usmerjanju razmišljanja, planiranja v kljubovanje naravi.

Inuite vse to, kot je v obširni razlagi opisala misionarka, naredi drugačne, jih po svoje utrdi v razmišljanju in početju ter odnosu do smrti. »Ljudje so kljub močno razvitim čutom v nenehni nevarnosti in s tem so se naučili tudi živeti, saj ne mine dan, ko nebi kak posameznik pri lovu, ali drugih pravilih bil izpostavljen nevarnostim utopitve, ali celo podmrznitve. A vse to jih je naredilo močne, drugačne od nas, ko se preprosto smrti ne bojijo. Sprejeli so jo za svojo sopotnico, med tem ko se bojijo le duhov, in morečih sanj, katere si po svoje simbolično razlagajo.« 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.