https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Soboškem jezeru so se potapljači potopili pod led

Murska Sobota, 29.01.2017 ob 10:00  

Včeraj je Potapljaško društvo Murska Sobota v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo pripravilo tečaj potapljaške specialnosti – potapljanje pod ledom. Teoretičen del tečaja je potekal v predavalnici Potapljaškega društva Murska Sobota, praktičen del pa na Soboškem jezeru. Tečaj je bil namenjen podvodnim reševalcem, rekreativnim potapljačem višjih kategorij in potapljaškim inštruktorjem.


Slovenija ima 15 podvodnih reševalnih služb s približno 150 podvodnimi reševalci, ki se vsako leto udeležijo različnih usposabljanj in med najzahtevnejšimi je prav potop pod led.

Pri minus šestih stopinjah Celzija so potapljači najprej preverili opremo težko nekaj 10 kg, potem pa si nadeli opravo za pod led. Potop pod led spada med najtežje predvsem zaradi varnosti, težke opreme, znanja in dobre fizične pripravljenosti. Potapljačem so pri orientaciji pomagale označbe na ledeni ploskvi. Potop pa se vedno izvede z varnostno vrvjo, ki mora biti trdna in ne daljša od 40 – 50 metrov. Vsi potapljači imajo vrv navezano okoli roke, vodja potopa pa jo drži v roki na ledu. Temperatura vode je bila 2 stopinji Celzija in to na šestih do osmih metrih globine.

"Debelina ledu je skoraj 25 cm, to pomeni, da je led varen. Varen je za tiste, ki so pod ledom in tiste, ki smo na ledu," je povedal predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota doc. dr. Mitja Slavinec.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.