https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Murskosoboški župan podelil priznanja naj prostovoljcem leta 2016

Murska Sobota, 31.01.2017 ob 11:00  

Murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek je včeraj v grajski dvorani podelil priznanja naj prostovoljcem. V minulem letu so si na področju prostovoljstva še posebej prizadevali Cvetka Vereš, društvo tabornikov Rod Veseli veter, dijaki in kolektiv Srednje zdravstvene šole Murska Sobota ter Krajevna skupnost Krog in ŠKTD Kroške tikvi z dobrodelna akcija »Pomagajmo Luni Sofiji«. 

 

Naj prostovoljka - Cvetka Vereš

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. Slovenska filantropija in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij s tem nazivom izpostavljata tiste občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. 

Med vlogami, ki so prispele na javni županov poziv je »Naj prostovoljko 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je postala Cvetka Vereš.  Vereševa je predsednica Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src ter Večetničnega kulturnega, izobraževalnega, turističnega in športnega društva, ki ga je v Bakovcih ustanovila pred štirimi leti. Prostovoljka je že od mladih nog. Prvenstvena naloga društva je pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom v neposredni bližini, pa tudi  širše v domovini in celo tujini.  Društvo je dejavno pri zbiranju hrane, igrač, njegovi člani obiskujejo bolne in osamljene, organizirajo srečanja in pomoč za mamice z otroki s posebnimi potrebami. Cvetka Vereš je glavni motor društva, njegov idejni vodja in motivator. Poleg humanitarnega dela je aktivna tudi na področju kulture, turizma, izobraževanja in športa. Organizira pravljične in bralne urice, likovne delavnice in skrbi, da otroci med počitnicami niso prepuščeni ulici, temveč aktivno preživljajo poletje na različnih taborih.

Cvetka Vereš je dobitnica priznanja Turistične zveze Slovenije,  leta 2015 pa je za svoje udejstvovanje na področju prostovoljstva prejela priznanje iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Naj prostovoljno društvo - društvo tabornikov Rod Veseli veter

Priznanje za »Naj prostovoljno društvo 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je prejelo društvo tabornikov Rod Veseli veter. Taborniki so mladinska vzgojna organizacija, ki skozi zanimive in pestre aktivnosti, večinoma v naravi, prispeva k vzgoji mladih. Rod veseli veter iz Murske Sobote je najstarejši taborniški rod v Pomurju, v letu 2017 obeležujejo 65-letnico delovanja. Trenutno je v društvo včlanjenih 40 članov, predvsem mladih. Taborniki so zelo dejavni tudi na humanitarnem področju. Leta 2015 so pomagali pri postavitvi centra za begunce v Lendavi in, da otrok v begunskih centrih ne bi zeblo, za njih izdelovali kape, šale in rokavice. Leta 2012 so sodelovali v vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo. Kot soorganizatorji za pomursko regijo so letos nadaljevali z akcijo Gremo v naravo.

Vsako leto pomagajo Društvu prijateljev mladine pri organizaciji Kostanjevega piknika ob tednu otroka, nepogrešljive so njihove taborniške igre, lov za zakladom in palačinke na vsakoletnem Družinskem pikniku. Od vselitve v prostore na Slovenski 41 se taborniki aktivno vključujejo v aktivnosti za oživitev našega mesta, tako so minulo leto  med drugim sodelovali pri organizaciji delavnic za otroke in mlade družine poimenovane Igrivi park v sklopu Soboških dni.

Naj prostovoljna organizacija  - dijaki in kolektiv Srednje zdravstvene šole Murska Sobota

V kategoriji »Naj prostovoljna organizacija« je komisija izbrala dijake in kolektiv Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, ki skozi množico projektov skozi vse leto izvaja številne aktivnosti na področju prostovoljstva. Mnogi med njimi kot prostovoljci obiskujejo stanovalce v domovih starejših in jim prinašajo veliko pozitivne energije. Sodelujejo tudi kot spremljevalci bolnikov v Splošni bolnišnici Murska Sobota ali le-te obiščejo. Sodelujejo tudi na božičnih in velikonočnih delavnicah. Dijaki s pomočjo mentorjev na različnih dogodkih merijo krvni tlak, krvni sladkor, delijo preventivne zdravstvene letake ter osveščajo o preventivi in zgodnjem odkrivanju različnih bolezni. Sodelujejo tudi z društvom paraplegikov Pomurja, pomurskim osteološkim društvom in pomagajo na božičnem bazarju. Dijaki že več let pomagajo z zbiranjem hrane na socialno najbolj šibke in tako sodelujejo pri akciji Anina zvezdica. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota sodeluje tudi v projektu »botrstvo«, s katerim pomagajo najrevnejšim otrokom iz Brazilije. Dijaki in zaposleni na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota se z veseljem odzovejo na številne dobrodelne akcije, zbirajo plastične zamaške, pridružili so se Teku podnebne solidarnosti ter nacionalnemu projektu Nekdo misli nate.

Naj prostovoljni dogodek - dobrodelna akcija »Pomagajmo Luni Sofiji«

V kategoriji »Naj prostovoljni dogodek« je komisija izbrala dobrodelno akcijo »Pomagajmo Luni Sofiji«, ki je v pomoči mali sokrajanki združila prebivalce Kroga. Krajevna skupnost Krog in ŠKTD Kroške tikvi so septembra 2016 organizirali obsežno dobrodelno akcijo, s katero so zbirali finančna sredstva  za osemletno deklico Luno Sofijo Wernig iz Kroga, ki je nujno potrebovala samoplačniško operacijo srca v Izraelu.

Krajevna skupnost Krog je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa zbrala 10.176 EUR prostovoljnih prispevkov, k akciji je povabila tudi Podružnično Osnovno šolo Krog, kjer so učenci in zaposleni zbrali okrog 800,00 EUR, prav tako se je akciji pridružilo večina društev v Krogu.

Najbolj aktivno je bilo ŠKTD Kroške tikvi, ki so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Krog in Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota  septembra 2016 v Gledališču Park organizirali dva dobrodelna dogodka (glasbeni in gledališki večer), na katerih je prostovoljno sodelovalo veliko število priznanih prekmurskih glasbenih izvajalcev  in različnih ljubiteljskih kulturnih društev in gledaliških skupin. Na obeh dogodkih so s prodajo vstopnic in prostovoljnimi prispevki zbrali skoraj 6.000,00 EUR.  

Luna Sofija Wernig je bila medtem operirana v Izraelu, operacijo je uspešno prestala in se bo kmalu lahko vrnila v šolske klopi.

Svoje izkušnje s prostovoljstvom skozi delovanje EHO podpornice, ki je bila proglašena za naj prostovoljno organizacijo v Mestni občini Murska Sobota pred dvema letoma, je z zbranimi delil Leon Novak, duhovnik evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota.

V kulturnem programu današnje prireditve so sodelovali nekdanji učenci Glasbene šole Beltinci s komorno tolkalno zasedbo Beat Chasers. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.