https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V KD Peter Dajnko si želijo več sodelovanja na občinski ravni

Črešnjevci, 12.02.2017 ob 9:00  

Člani Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev so se zbrali na prvo soboto v februarju, da bi pregledali in ocenili trud minulega leta ter začrtali smernice delovanja za tekoče leto.


Kulturno društvo Peter Dajnko sodi med najstarejša kulturna društva v občini Gornja Radgona. Pod njeno okrilje tako spada tamburaška skupina, kateri začetki muziciranja na tamburice segajo v daljno leto 1910 in vsa ta leta so neprekinjeno razen v obeh svetovnih vojnah vztrajno muzicirali v ljudskem melosu vse do danes. Del društva je tudi otroška  folklorna skupina, ki že sedmo leto deluje pod vodstvo mentorice Simone Roškar in Slavice Banfi.

Danilo Banfi, vodja tamburaške skupine, je v svojem poročilo izpostavil  predvsem zavzeto delo članov skupine, ki so tekom leta vadili kar 42-krat, 22-krat pa so  nastopili širom po Sloveniji in izven nje.  S ponosom je predstavil novo članico v skupini Laro Bratkovič, ki se jim je pridružila lani v mesecu septembru in je tako s svojo glasbeno naučenostjo pripomogla k ustvarjanju glasbene harmonije v skupini, igra namreč instrument bugarija. Vodja skupine je v svojem govoru izpostavil slabše sodelovanje z občino in zavodom Kultprotur: »V občini Gornja Radgona, se skozi leto odvijajo različni kulturni dogodki na kater so se po navadi vabile najrazličnejše kulturne skupine ali posamezniki od drugod. Domačih skupin v občini, kater tudi sama občina financira pa ne povabijo, prav gotovo je to dodaten strošek občine ali organizatorja, ki plačuje povabljene skupine. V lanskem letu smo tako  na občinski prireditvi v organizaciji zavoda Kultprotur nastopili samo v mesecu decembru na prireditvi »Pravljično mesto« in še to pri minus desetih stopinjah ne da bi se kdo spomnil in nam ponudil vsaj topel napitek. V prihodnje si tako želimo več sodelovanja z občino in zavodom Kultprotur.«

Simona Roškar, mentorica otroške folklorne skupine, je v svojem poročilu predstavila delo z otroci, ki s svojo pridnostjo in željo poustvarjajo in spoznavajo skozi igro folklorne plese. 14 plesalcev, ki so stari med 3 in 8 let je skozi šolsko leto imeli 35 srečanj-plesnih vaj, ter 4 nastope.  Za vsak  nastop se pripravijo z novim sklopom plesov, ter odrsko postavitvijo, katero prilagodijo sposobnosti starostni skupini otrok. Prav posebej pa je izpostavila nastop na Območnem srečanju otroških folklornih skupin, ki je bilo v Apačah na katerem so dosegli regijski nivo. Tekom leta se veliko družijo in ustvarjajo, med drugim  tudi na ustvarjalnih delavnicah, na katerih izdelujejo različne okraske, katere podarijo vsem materam in ženam, ki pridejo na že tradicionalno predstavo z naslovom »Ta šopek je zate«. Simona je ob tem povedala: »Želja po ustvarjanju v skupini je dovolj velika, ustvarjamo nove in nove zgodbe, ki jih pišejo ti mali folkloristi s svojimi  prisrčnimi nastopi, ki nasmejijo še tako resen obraz in orosi marsikatero oko, v njih je prisrčnost in iskrenost.«

Eva Banfi predsednica društva Peter Dajnko je predstavila delo v preteklem letu in nove cilje, katere v društvu načrtujejo v tekočem letu. V lanskem letu se jim je uresničila dolgoletna želja in potreba, ki jih narekujejo smernice ljudskega videza ob nastopih, novi kostumi, kateri kroji segajo med leti 1910 in 1920. Zahvalila se je krajevni skupnosti Črešnjevci-Zbigovci, ki je z donacijo pomagala pokriti nastale stroške ob izdelavi kostumov, kot je povedala, pa se žal ob prošnji za pomoč in  donacijo finančnih sredstev tudi tokrat občina ni odzvala. Da pa  bo videz novih kostumov popoln, še v tem letu tako nameravajo nabaviti rute in manjkajoče čevlje. Tudi v tem letu načrtujejo pestro delo, otroške delavnice, 18. marca bo že 7. predstava ob Dnevu žena in materinskem dnevu z naslovom » Ta šopek je zate«, udeležili se bodo območnega srečanja otroških folklornih skupin in območnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, 8. aprila se bodo udeležili državnega srečanja tamburaških skupin, 2. julija  bodo organizirali srečanje tamburaških skupin v Črešnjevcih, 30. novembra pa bodo priredili že tradicionalni 11. Miklavžev koncert. V prihodnje se bodo udeleževali različnih seminarjev, spremljali in prijavljali pa se bodo na najrazličnejše razpise, želijo pa si več sodelovanja z zavodom Kultprotur, ter občino in krajevno skupnostjo.

Foto in tekst: Marjan Slavič 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.