https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboški center za socialno delo ima veliko dela

31.03.2011 ob 16:09  

Že od jeseni 2008 se stanje v regiji zaradi gospodarske krize slabša, stopnja registrirane brezposelnosti v UE Murska Sobota je tako bila v mesecu novembru 2010 19,4 %, v Sloveniji pa 11,1 %.

Na CSD so izvedli dva programa javnih del

Ker je bilo v letu 2010 zaznati, da ljudje izgubljajo samopodobo prav zaradi izgube službe, so na Centru za socialno delo (CSD) Murska Sobota preventivno izvedli dva programa javnih del, in sicer Razvojni program za brezposelne osebe in Socialno vključevanje v samostojno in aktivno življenje. Zaposlitveno krizo pa so skupaj z občinami reševali z javnimi deli in z akcijami pomoči v času akutnih zaostritev.

CSD Murska Sobota prijavil 8 programov javnih del in opravil 3.080 socialno varstvenih storitev

V letu 2010 je CSD Murska Sobota izkoristil naložbe države v aktivno politiko zaposlovanja in prijavil 8 programov javnih del s skupno 32 izvajalci. Te programe so izvajali za različne ranljive ciljne skupine (otroci, družine, starejši, posebne skupine ljudi: Romi, osebe s težavami v duševnem zdravju) ter prispevali k zmanjšanju brezposelnosti v regiji in aktivnemu reševanju socialne izključenosti vseh vključenih. V tem letu so opravili tudi 3.080 socialno varstvenih storitev, od tega 2.761 storitev prve socialne pomoči, 71 storitev osebne pomoči, 30 storitev pomoči družini za doma in 118 storitev pomoč družini na domu. Obravnavanih pa je bilo še 35 nalog po Zakonu o duševnem zdravju, ki ga je CSD Murska Sobota začela izvajati s 1. 11. 2009.

Enota za varstvo otrok in družine

V prejšnjem letu je bilo v UE Murska Sobota izrečenih 30 ukrepov prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi in 25 nalog za preprečevanje nasilja v družini. CSD je prejšnje leto usposobil dve strokovni delavki za izvajanje družinske mediacije, saj delo z družinskim nasiljem zahteva celostno in sistematično delovanje strokovne službe.

Enota za varstvo odraslih

Število prijavljenih zadev je zelo nizko, čeprav je stroka socialnega dela vedno bolj občutljiva na pojav nasilja nad starejšimi, zato so izdali zloženko Nasilje nad starejšimi, s katero javnost opozorijo na pojav nasilja nad starejšimi. CSD Murska Sobota pa je v prejšnjem letu tudi nastopal v vlogi izvajalca socialno varstvene storitve pomoč družini na domu, in sicer v enajstih občinah: MO Murska Sobota, Beltinci, Gornji Petrovci, Moravske Toplice, Tišina, Šalovci, Kuzma, Rogašovci, Hodoš, Cankova in Grad.

mag. Nataša Meolic, direktorica CSD Murska Sobota

Enota za denarne socialne pomoči, družinske prejemnike in štipendije

V letu 2010 je bilo izdanih 8.310 odločb o pravici do denarne socialne pomoči in 2.432 odločb o izredni denarni socialni pomoči. Za denarne socialne pomoči je bilo namenjenih 7.582.079,37 evrov in za izredne denarne socialne pomoči 276.152,84 evrov. CSD Murska Sobota je izdal 832 odločb o občinskih denarnih pomočeh, 7.459 odločb o pravici do otroškega dodatka, 477 upravičenk pa je uveljavilo enkratni prejemek ob rojstvu. Velike družine so enkrat letno upravičene do dodatka za velike družine, v letu 2010 je znašal 391,60 evrov za družine s tremi otroci in 477,56 evrov za družine s štirimi ali več otroci, izdanih pa je bilo 561 odločb. Odločb do državne štipendije je bilo izdanih 2.591

Načrti v letu 2011

Na področju duševnega zdravja bodo naredili analizo potreb, glede na konkretne potrebe v skupnosti z namenom načrtovanja novih skupnostnih akcij. Predstavili bodo analizo, ki so jo naredili v decembru 2010, s katero so izmerili stopnjo socialne izključenosti populacij, s katerimi delajo ter evavlacijo pomoči na domu za leto 2010, ki so jo naredili skupaj z Inštitutom RS za socialno varstvo. Nadaljevali in spodbujali bodo prostovoljstva, saj je leto 2011 evropsko leto prostovoljstva in solidarnosti. V letu 2010 so v občini Kuzma in Beltinci izvajali prvo socialno pomoč, ki jo želijo v letošnjem letu razširiti še v druge občine iz EU Murska Sobota.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.