https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Lendavi bogat program ob obeležitvi slovenskega kulturnega praznika

08.02.2017 ob 14:00  

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je v nedeljo potekala osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Kulturni program so pripravili učenci DOŠ I Lendava in Glasbene šole Lendava, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil večkrat nagrajeni slovenski pesnik, pisatelj in esejist Aleš Šteger.

V svojem govoru in razmišljanju o tem kako se imamo »mi Evropejci v naši Evropi«, se je Aleš Šteger navezal na pesem Srečka Kosovela Hej zeleni papagaj in med drugi izpostavil: »Ljudje smo si podobni po tem, da nismo simetrični in da iščemo simetrije. Da smo si bratje po drugačnostih, iskalci specifike vsakega in v kolikor se zavedamo tega, da si nismo enaki, a obenem sorodni v iskanju lastnih posebnosti in nepodobnosti, potem lahko ustvarjamo tisto, čemur v obrabljenem jeziku evropske birokracije pravijo medkulturni dialog.«

Pozdravil je prizadevanja Lendave, da gre po poti prenove mesta prav skozi proces priprave na kandidaturo postati Evropska prestolnica kulture: »Gre za prizadevanja odkriti svoje speče zgodbe, prebuditi Trnuljčico in se spremeniti na bolje, v bolj budno in aktivno, odprto in radovedno mesto. Spremeniti na način, ki je simetričen po spoštovanju nesimetričnosti posameznih delov. Ti so sedaj pogosto ločeni. Projekt kandidature za evropsko prestolnico kulture jih lahko poveže in medsebojno uglasi, naredi jih močnejše, bolj trdne in odprte v najširši prostor onkraj državnih meja, onkraj razlik v jezikih in dnevnih običajih. Projekt kandidature za evropsko prestolnico Evrope je velik izziv. Lendava ni velika in zato bo potrebo, da bo vsak od vas v sebi začutil smiselnost tega projekta, smiselnost odkrivati svojo specifično, edinstveno zgodbo za izgradnjo še bolj trdnih temeljev za jutrišnjo Lendavo, še bolj tolerantno, kulturno raznovrstno, ekonomsko bogatejšo in bolj razvito. Za Lendavo, ki bo zanimiva za mlade in stare, za domače in tuje iskalce duše in lastne nesimetričnosti.«

V kulturnem programu so združili sodelovanje zdajšnjih in bivših učencev DOŠ I Lendava, Glasbene šole Lendava, Konzervatorja za glasbo in balet Maribor ter Konzervatorja za glasbo in balet Ljubljana. Z združenimi močmi so glasbene nastope prepletli z gledališkimi uprizoritvami pesmi slovenskih pesnikov in pričarali obilo umetniškega vzdušja.

Navzoče je na slovesnosti, s katero se spominjamo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pozdravil tudi župan mag. Anton Balažek in zbranim voščil ob slovenskem kulturnem prazniku.

Letos prejemnika priznanj Pihalni orkester Glasbene šole Lendava in Dvojezična osnovna šola I Lendava

Letošnja dobitnika priznanja župana Občine Lendava za dosežke na kulturnem področju sta Pihalni orkester Glasbene šole Lendava, ki je pred kratkim obeležil 20 letnico delovanja in DOŠ I Lendava, ki je konec prejšnjega leta prejela naziv »kulturna šola«. Priznanje sta prevzela vodja orkestra Stanko Peterka in ravnateljica Tatjana Sabo.

Foto: lendava.si

Pihalni orkester Glasbene šole Lendava, ki ga že od začetka vodi učitelj Stanko Peterka, v dvajsetih letih delovanja ni le povečal števila svojih članov, ampak predvsem glasbeni reparatur in število nastopov, ki so v zadnjih letih postali nepogrešljiv del vseh večjih koncertov Glasbene šole Lendava, na katerih s pestrim programom navdušujejo občinstvo.  Poleg številnih nastopov doma in v regiji, se uspešno udeležujejo tudi državnih revij.

Dvojezična osnovna šola I Lendava si je z vzgojo za spoštovanje in razumevanje narodne, jezikovne in kulturne drugačnosti oz. medkulturni dialog, kar je tudi ena najpomembnejših evropskih vrednot, ter razvijanjem široke palete kulturno-umetniških dejavnosti po mnenju strokovne komisije Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti prislužila naziv »kulturna šola«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2017 ob 16:45 kranščak gost

      Kaj še tu lahko komentiraš? Podeljuje(jo) priznanja z leve in desne in vse drži(jo) v šahu. Potem pa se pojavijo neki EPK mojstri in začnejo izžemati občinsko blagajno. Vse je takšna žalost, da je že grozno. Pa še Murski val se ti potegne v rit, kak tangice. Jevšek je potegnil potezo, boš jo tudi ti, gospod? Saj res, ti nisi prav ničesar podpisal. Kdo pa je? Glas se širi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.02.2017 ob 23:26 EPK po lendavsko gost

      Od lendavske bogate kulture zaenkrat največ profitira umetniški strateg lendavskega EPK Čander, ki je med septembrom in decembrom 2016 preko ženine firme Kreativna baza že izstavil dva lepa računa Lendavi, enega za 11.799 evrov občini in enega Galeriji muzeju za 9500. Vse to je JAVNO vidno na spletni strani RS za porabo JAVNEGA denarja (erar.si), popolnoma NEJAVNI pa so rezultati tega tako širokogrudno honoriranega "dela". To je skupaj več kot 21 tisoč za 4 mesece! Lep honorar, ni kaj. A je nekaterim res vse dovoljeno na račun davkoplačevalcev?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.02.2017 ob 9:22 kranščak gost

      Pogodbe na plan !!!!!!!!!!! Pa rezultate seveda.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.02.2017 ob 13:02 gost gost

      Čudni nagrajenci, očitno so drujgih nej meli. OŠ, ka je le napravila na področju kulture, tak kak vse šole, ene še več, pa brez priznanja. Glavno, ka se eni glavni slikajo, to jin je očitno zadosta.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.02.2017 ob 19:50 gost

      Najbrž "Konzervatorija", ne "Konzervatorja"

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.