https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Suzana Rengeo: Letos v modi trapez, čipke in usnje

 

Prihajajo toplejši dnevi, iz omar smo pospravili debele puloverje, plašče, kape, šale ... Kot pred vsako sezono, se tudi sedaj marsikomu poraja vprašanje, kaj obleči, da bomo izgledali modno? Pogovarjali smo se z modno oblikovalko Suzano Rengeo, ki nam je zaupala nekaj koristnih nasvetov, kako se modno obleči v pomladno-poletnih dneh. 

Foto: Tibor Golob

Kakšna oblačila so to pomlad v modi za ženske? Se nosijo bolj hlače ali krila? V kakšnih barvah?

Za letošnjo pomlad je  velik izbor različnih stilov in vsak naj si izbere tistega, v katerem se najboljše počuti oz. odvisno od tega, kakšen karakter si. Za malo bolj »divje« bi bil Punk Style in oblačila v stilu motoristov.                                                                                     

Za bolj mirne so glamurozna 70-ta.

Tako kot 50-ta in 60-ta so nazaj tudi nekateri elementi  70-ih. Obstajata dve glavni veji  70ih, in sicer  boemski in prefinjen glamur. Ko gre za slednje, mislim na večerne obleke in hlače ter elegantne bluze čez dan (svila, saten). Spet so se vrnila hlačna krila z visokim pasom, ki so zelo prijazna za večino ženskih postav.

Za poletje pa bodo spet atraktivne črtaste (mornarske) majice, kapri hlače, hlačno krilo,  obleke krojene tako, da so daljše zadaj kot spredaj, za drzne bodo majčke dolžine nad popkom oz. top, ki pokrije le prsa. Ne pozabimo na enodelne hače (pajace). Za večerno toaleto so dolga prozorna krila, čipka, makrame ...

Spet prihajajo kavbojke na trapez, ampak ne takšne, kot smo jih nosili pred leti. Širina trapeza naj je maximum dolžine stopala. Trapez naj se začne širiti malo nad kolenom ali pa od  bokov navzdol.

Je letos modno nositi oprijeta ali ohlapna oblačila? 

Če pogledamo odgovor na prvo vprašanje, se nosi oboje. Najbolj estetsko pa izgleda, če izberemo oblačilo primerno za svojo postavo. Barvo pa izberemo glede na svoj tip (poletni, spomladanski, zimski ali jesenski).

Kakšne torbice so modne? 

Prihaja ena »stara novost«, in sicer pasne torbice. Nosimo jih pri dnevnem stylingu.

Kakšni modni dodatki so v modi? Jih nositi več ali manj? 

Je en poseben dodatek, ki ga lahko nosimo kot broško, obesek na torbici, čevljih ali v laseh ali kot verižico. In sicer so to čopki, narejeni iz usnja, lahko pa tudi iz drugih materialov.   

Katera barva je to pomlad najbolj "in"? Kaj pa naj nosijo tisti, ki jim ta barva ni všeč/jim ne pristoji?

Za letošnjo poletje je napovedano veliko barv, zato bo izbira, kakšno barvo bi si nadele, dosti lažja. Spet bi rekla, da se je treba orientirati glede na našo naravno obarvanost.

Za dnevna oblačila so primerne bolj svetle naravne barve, za večer pa bolj močne čiste barve.

Kakšna je letos moda za moške?

Moški kostumi so telirani, suknjiči lahko na dvojno zapenjanje, za poletje svetle barve: bela, siva; detajli iz satena. Hlače pa naj so ozke in polikane na črto.

Spet prihajajo kavbojke na trapez, ampak ne takšne, kot smo jih nosili pred leti. Širina trapeza naj je maximum dolžine stopala. Trapez naj se začne širiti malo nad kolenom.

Ali se Slovenci znamo oblačiti? 

Zdaj so oblačila cenovno bolj dostopna kot pred leti in je tudi večji izbor. Rekla bom, da se je izboljšal okus in da smo postali bolj dovzetni za novosti na modnem področju. Se pa razlikujejo stili in okusi od mesta do mesta od generacije do generacije ... 

Oblačili ste že mnoge "zvezdnike". Katere? Ali jim dopuščate možnosti za lastne ideje in pobude? 

Najprej sem oblačila miss Slovenije in Miss Universe preko natečajev. Nato sva se spoznala s  fotografom Tiborjem Golobom na razstavi Space of Art in sva začela sodelovati na »photoshootingih«, tako sem naredila obleke za Nino Pušlar, Sanjo Grohar in Žano Povše, manekenki Aido Muratovič in Tamaro Jančič. Oblikovalka nakita E2RD Bojana Kovačič-Zemljič  pa me je povabila k zadnjemu projektu in sicer za stilsko podobo znanih vokalistk na 2 koncertih Nova popevka 2011, ki sta bila v Mariboru in v Ljubljani. V svoje kreacije sem oblekla Majo Keuc, Ano Bezjak (Papir) in Niko Perunovič (Patetico). Oblačila sem izbirala glede na postave deklet, karakter  in sam namen (koncert). Mi je pa v  veselje, če lahko najdemo skupni jezik za obleke, ki jih nosijo. Tako da, ja, upoštevam njihove želje in se potrudim narediti kreacijo, ki ustreza njihovim postavam in željam.

Kateri Slovenec/Slovenka ima po vašem mnenju najboljši stil? 

Tjaša Železnik, Nina Pušlar, Katarina Kresal, Maja Ferme, Polona Požgan Štorman ... Moški: Samuel Lukas, Jan Plestenjak ...

V bistvu delam bolj ženska oblačila, zato bolj opazim, kako so oblečene Slovenke kot Slovenci. 

Koga od znanih Slovencev bi radi oblekli? 

Alyo, zato ker je drzna in si upa.

Kako dolgo se že ukvarjate s poklicom stilistke? Kaj vam predstavlja vaše delo? 

Moram poudariti, da delam več na področju  modnega oblikovanja, kakor stilistka. Na prvem področju delam okrog 10 let, kot stilistka pa le občasno, (videospoti, koncerti, fotografiranje ...).

Moje delo predstavlja mojo vizijo, sanje  in krativnost za vas, za mene pa veselje, užitek in uresničitev želje po ustvarjanju.

    Komentarji

    1. Afrodita
      12.04.2011 ob 9:51 Afrodita

      Čipke so zakon :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Sunce
      12.04.2011 ob 14:47 Sunce

      pa usnje ;P.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.03.2013 ob 21:47 lili gost

      io je zelo kul

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.