https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murski val: Računsko sodišče občinam poslalo zahtevo po pojasnitvi odločitve za nakup

14.02.2017 ob 13:20  

V sredo bo sklican sestanek županov zaradi poziva računskega sodišča občinam, da predložijo podatke, na podlagi katerih so se odločile za nakup radia Murski val. Poleg občine Murska Sobota je od nakupa odstopila tudi občina Radenci.


Kot je že znano je večina od 27 pomurskih občin na seji sveta ustanoviteljic sprejela odločitev, da Cerop od družbe GMT kupi 60-odstotni delež regionalne radijske postaje. Potem ko je novica o nakupu razburkala pomursko javnost, je mestna občina Murska Sobota, ki je 27-odstotna družbenica v Ceropu-in s tem tudi največja, od nakupa odstopila. Te dni je od nakupa odstopila tudi občina Radenci, saj župan Janez Rihtarič meni, da je to edina pravilna poteza, če je odstopila tudi največja družbenica in dodaja, da pričakuje, da bo večina občin odstopila od namere za nakup, poroča Večer. Na seji sveta ustanoviteljic Ceropa, v katerem sedijo župani vseh pomurskih občin, je nakupu nasprotovala županja občine Turnišče Vesna Jerala Zver, prav tako tišinski župan Franc Horvat.

Tudi računsko sodišče je 24 občinam, ki so podprle nakup radia Murski val, poslalo zahtevo po pojasnitvi odločitve o nakupu radia. Kot je moč razbrati iz dokumenta, računsko sodišče zahteva, da omenjene občine v roku osmih dni po prejetju dokumenta predložijo podatke, ki jih bo sodišče potrebovalo za načrtovanje revizij pridobivanja in prodaj kapitalskih vlog občin oziroma gospodarskih družb v lasti občin v gospodarskih družbah. Po informacijah Večera, je med župani zavladala panika, Ludvik Novak, župan občine Puconci, v kateri ima Cerop sedež, pa je za sredo že sklical sestanek občin v zvezi s pripravo odgovora, ki ga bodo občine posredovale računskemu sodišču.

Je pa sklep o nakupu radia še vedno v veljavi in po poročanju Večera je direktor Ceropa Franc Cipot neomajen pri tem, da se nakup realizira. Kajti kljub novim dejstvom sam ne smatra, da bi se okoliščine bistveno spremenile. Kot pravi, lahko podjetje denar vlaga na različne načine in pri tem zasleduje največjo donosnost pri svojem vložku. »Namesto da bi dali denar na banko, ga bomo pač naložili v obliki nakupa poslovnega deleža,«je povedal za Večer. Opozoril je tudi, da gre za denar, ki ga podjetje ni ustvarilo z javno službo, temveč s tržno dejavnostjo.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Na navedbe mnenja računskega sodišča, ki določa, da morajo gospodarske družbe v lasti samoupravnih lokalnih skupnosti slediti izključno namenu svoje ustanovitve, Cipot odgovarja, da je tu potrebno gledati zakonodajo, saj po njegovem mnenju pri tem ne more biti merodajno računsko sodišče, temveč nekdo, ki je usposobljen za tolmačenje gospodarskega prava.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2017 ob 14:02 ne laži Cipot gost

      Sedaj se počasi vidi kdo stoji za tem. Na začetku je Cipot trdil, da on samo uresničuje kaj so mu naričili ustanvitelji in da on ni nič kriv. Sedaj je pa že obrnil ploščo.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2017 ob 14:36 gost

      Hm, bravo za Računsko sodišče. So ekspresno hitro reagirali, še preden je bil en sam evro davkoplačevalskega denarja zapravljen za ta nakup. Le kaj je delalo to isto sodišče v drugih primerih, nakupih, trošenju davkoplačevalskih milijonov, ki so izginili neznano kam. Takrat se to sodišče niti omenilo ni. Le zakaj?

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2017 ob 15:29 Blablabla gost

      Gospod Cipot ! Ustanovite smetarsko podjetje, pojdite na trg in potem se, seveda s svojim denarjem, igrajte podjetnika in vlagajte tja, kamor vas je volja. Zaradi mene tudi v Trumpovo kampanjo. Če še v svojem življenju, tudi kot župan niste jemali tega, da delate z našim denarjem, je to za vas sramota. In kot vsi vidimo, je to blazno dobro stoječe podjetje, ki nam bo prineslo bajne zaslužke.

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2017 ob 17:29 Pax gost

      Prosim za podatek, katere občine so podprle nakup.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2017 ob 17:55 Gosak gost

      Joj, nekateri se še vedno delajo nevedne! Kako je lahko sestanek županov, na katerem so podprli sklep o nakupu 60-odstotnega deleža Murskega vala, sploh pravno veljaven!? Če dobro vem, svet županov ni formalni organ, zato ne more imeti pooblastila, da sprejema takšne sklepe. Podjetje Cerop pa nima v opisu dejavnosti radijske (informativne) dejavnosti), ampak je bilo ustanovljeno predvsem kot zbirni center za sprejem in sortiranje komunalnih odpadkov za vseh 27 pomurskih občin. Ali se motim?

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2017 ob 21:33 gost-Geza gost

      Kdaj so dali davkoplačevalski denar Murini veliki ŠEFICI niste jamrali,zdaj ni več MURE niti denarja ne pa je vse lepo pozabljeno. Ko pa gre za deset krat manj denarja,bi pa obesili pol Prekmurja,ne jamrajte če boste na 94,6 v prihodnje poslušali Radio Aktual, Radio Veseljak ali pa Radio Salomon

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.02.2017 ob 9:30 gost

      se vidi da je računsko sodišče levo usmerjeno, ker kot sem danes zvedel, rač. sodišče poziva k predložitvi ni poslalo Murski Soboti, ki je tudi bila za nakup, pač svojih ne smemo tožiti, so ta "pravi"

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.02.2017 ob 23:54 v nedeljo zvečer gost

      Franc , no ja Gospod Franci je zmeraj paralelno opravljal dve službi in profit , kajti matično službo je tudi dodobra izkoristil za biznis njegovega zadovoljstva in dvig osebnega kapitala

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.