https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zavod za zaposlovanje izbrisal deset tisoč ljudi

15.02.2017 ob 9:00  

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je lansko leto iz svojih evidenc odstranil več kot deset tisoč brezposelnih, ker niso aktivno iskali službe ali pa hodili na razgovore na odprta delovna mesta. Kakšna kazen jih čaka?

Iz evidence brezposelnih oseb je zavod zaradi kršitev različnih obveznosti lani izbrisal več kot 10 tisoč oseb, kar je najmanj v zadnjih treh letih. 2012 leta je bilo namreč iz evidence izbrisanih več kot 19 tisoč ljudi. Izbrisani so bili, ker niso aktivno iskali zaposlitve.

Foto: siol.net

Več ljudi se zaposli, kot pa jih zavod črta

Na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pravijo, da brezposelnost v Sloveniji ni višja in da se število registriranih brezposelnih v zadnjih treh letih zmanjšuje predvsem zaradi povečanega zaposlovanja brezposelnih. Na zmanjševanje števila brezposelnih pa kaže tudi mednarodno primerljiv podatek o številu brezposelnih. Je pa dejstvo, da čisto vsi v uradne številke niso zajeti in po mnenju Umarja, je nekaj takšnih tudi po lastni odločitvi.

Brezposelne osebe so po mednarodni metodologiji tiste, ki izpolnjujejo tri merila: aktivno iščejo zaposlitev, ne delajo za plačilo in so pripravljene delo sprejeti v roku dveh tednov.

Foto: siol.net

Kaj čaka brezposelne, če jih zavod izbriše iz evidenc?

Brezposelni se lahko na odločitev pritožijo, ampak takih pritožb je razmeroma malo. "Oseba, ki jo doleti ta ukrep, se šest mesecev po prenehanju vodenja v evidenci ne more znova prijaviti pri zavodu", poroča Siol.net.

Foto: data.si

Obveznosti brezposelnih, ki so prijavljeni na zavodu

Pri zavodu se mora brezposelna oseba redno javljati in se odzivati na napotitve k delodajalcem. Izpolnjevati pa mora tudi druge obveznosti, dogovorjene z zaposlitvenim načrtom.

Zaradi povečanja zaposlitvenih možnosti imajo brezposelni pravico in obveznost, da se vključijo v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.