https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sojenje nekdanjim vodilnim Naftinih družb: ponedeljek minil v znamenju zaslišanja prič

28.02.2017 ob 7:05  

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti se nadaljuje sojenje nekdanjim vodilnim Naftinih družb, in sicer Borisu Švecu, Cvetu Žaliku in Snežani Bokan Kuprivec, ki so obsojeni zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Na sojenju so včeraj nastopile številne priče, obtožene pa najbolj bremeni pričanje zadnjega direktorja Nafte Petrochem Roberta Sereca.


Tožilstvo Švecu in Žaliku namreč očita, da sta med novembrom 2011 in julijem 2012 tovarni ivernih plošč Lesna Tip Otiški vrh dobavljala lepilo, ki ga je izdelovala Nafta Petrochem, čeprav tovarna že dlje časa ni plačevala računov. Na tak način naj bi Nafti Petrochem povzročila za 233.000 evrov škode. Nasprotno pa se Švec in Žalik zagovarjata, da je prav poslovanje z Lesno Tip Nafti omogočilo preživetje.

Serec je Borisu Švecu in Cvetu Žaliku, nekdanjima direktorjema Nafte očital grozovito velike poslovne napake, slabo vodenje in prodajanje izdelkov pod ceno, predvsem pa neupravičeno prodajanje lepil koroški tovarni ivernih plošč Lesna Tip Otiški Vrh. Kot je na pričanju pojasnil Serec, kupcu, ki je plačilno nesposben, ne smeš dati blaga. Kot je povedal, je bilo za Lesno Tip jasno, da je izjemno tvegan poslovni partner, na kar so opozarjale zavarovalnice oziroma bonitetna poročila, saj je imela že več let izgube. Ob tem je Serec še dodal, da so zavarovalnice za posle z Lesno Tip namesto običajnega 15-odstotnega zahtevale kar 30-odstotni lastni delež pri zavarovanju terjatev.

Drugače pa dogodje pojasnjuje nekdanji direkotr Eko Nafte Slavko Pivar, ki ga je nasledila Bokan Kuprivčeva. Kot je povedal na obravnavi, je bila Lesna edini veliki partner Nafte Petrochem in prihodke od lepil, ki ji ga je mesečno dobavljala Nafta Petrochem v višini od 65.000 do 75.000 evrov, bistveni del prihodkov, da so lahko izvajali sanacijo podjetja. Ob tem je Pivar je pojasnjeval, da Lesna do avgusta 2012 ni kazala znakov težav oziroma nelikvidnosti, ampak naj bi Nafti obljubljala celo povečanje nakupa lepil.

Pred sodiščem pa se zagovarja tudi nekdanji direktorici Eko Nafte Snežana Bokan Kuprivec, ki ji tožilstvo očita, da je aprila 2011 odredila, da iz rezervoarjev, v katerih Eko Nafta skladišči gorivo Zavoda RS za blagovne rezerve, v svoje, torej rezervoarje Eko Nafte, prečrpajo 120.000 litrov dizelskega goriva. Inventura v Eko Nafti naj bi namreč pokazala, da družbi manjka 120.000 litrov nafte, zaradi carinskega in trošarinskega pregleda pa so morali manjkajoče količine nafte nadomestiti, poroča STA.

Obtoženka naj bi julija 2011 manjkajoče gorivo v rezervoarjih blagovnih rezerv nadomestila tako, da je pri Molu Slovenija kupila dizelsko gorivo in ga natočila v rezervoarje blagovnih rezerv. Ob tem se Bokan Kuprivčeva zagovarja, da je ob nastopu funkcije zatekla obstoječe stanje in verjela, da je prečrpavanje praksa iz preteklosti.

Priče iz Eko Nafte so pojasnjevale postopke pri merjenju količin goriva v rezervoarjih, predstavnik Zavoda za blagovne rezerve Marko Naraločnik pa odstopanja pri količinah naftnih derivatov ob različnih temperaturah. Povedal je, da zavod ni bil oškodovan, saj so manjkajoče količine v rezervoarjih blagovnih rezerv nadomestili iz rezervoarjev Eko Nafte.

Nekdanji tehnični direktor Nafte Petrochem Bojan Kulčar je povedal, da je bilo pri izdelavi lepil v podjetju zaposlenih okoli 75 delavcev, dodatnih 20 pa pri pridobivanju formalina, ustavitev izdelave lepil pa bi po njegovem pomenila ne samo propad celotnega procesa v Nafti Petrochem, ampak tudi težave do dobaviteljev Nafte Petrochem, s katerimi so imeli dolgoročne pogodbe.

Damjan Koren iz finančnega urada pa je med drugim potrdil, da je v rezervoarjih, skupno gre za 24 milijonov litrov naftnih derivatov, samo zaradi ene stopinje Celzija možno odstopanje za nekaj tisoč litrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.