https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Uspešno zaključen projekt zmanjševanja rabe energije v Pomurskih gospodinjstvih

28.02.2017 ob 14:13  

Lokalna energetska agencija Pomurje in Focus, društvo za sonaraven razvoj, sta v Pomurski regiji uspešno zaključili evropski projekt REACH (www.reach-energy.eu), v okviru katerega so izvajali brezplačno energetsko svetovanje v gospodinjstvih. Obiskanih je bilo 206 socialno šibkih gospodinjstev, pri katerih so bili izvedeni energetski pregledi, vsako gospodinjstvo pa je brezplačno prejelo paket naprav za varčevanje z energijo in vodo ter specifične nasvete za varčno rabo energijo. Prihranki znašajo v povprečju 77 EUR na leto na posamezno gospodinjstvo.

Osnovni namen projekta REACH je zmanjšanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih. Z njim so želeli opolnomočiti gospodinjstva, da varčujejo z energijo in vodo ter tako znižajo svoje stroške. Projekt je potekal od marca 2014 do konca februarja 2017 in sicer v Bolgariji, na Hrvaškem, v Makedoniji in v Sloveniji, kjer so ga izvajali v Pomurju in Zasavju.

Tomislav Tkalec iz društva Focus je povedal: »Pomurska regija je po socialnih kazalcih med slabšimi v Sloveniji, zato je mogoče sklepati, da je tudi problematika energetske revščine večja kot v ostalih statističnih regijah. Izkazalo se je, da je v regiji še vedno kot energent precej prisotno kurilno olje, ki je med najdražjimi energenti. Vendar se tudi to s časom spreminja, saj ljudje menjujejo ogrevalne sisteme na kurilno olje in jih nadomeščajo predvsem z ogrevanjem na biomaso. To pa privede do problema prekomernega onesnaževanja zraka s trdnimi delci. Prisotnih je veliko starih in neučinkovitih ogrevalnih naprav, predvsem enostavnih peči in kurišč na les. Opazno je tudi, da je veliko hiš neizoliranih, zato je poraba energije za ogrevanje v teh domovanjih velika. Na to pa se veže naslednji problem, da se v velikih hišah, kjer živi majhno število članov gospodinjstva, pozimi ogreva zgolj en prostor oz. manjše število prostorov, ostali del hiše pa ostaja hladen. To slabo vpliva ne samo na zdravje posameznikov, ki živijo v tej hiši, temveč tudi na material, iz katerega je zgrajena hiša.«

V Pomurski regiji so pri projektu, poleg LEA Pomurje in društva Focus, sodelovali še Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, dijaki SPTŠ Murska Sobota, Rdeči križ in Center za socialno delo Murska Sobota. Bojan Vogrinčič iz LEA Pomurje izpostavlja: »V sklopu projekta smo v letih 2015 in 2016 izobrazili 18 dijakov SPTŠ Murska Sobota, ki so svojo prakso pod mentorstvom LEA Pomurje izvajali kot energetski svetovalci na domu. Dijaki so se pri obiskih v gospodinjstvih izkazali kot odgovorni in vestni, obenem so imeli pri izvajanju svetovanja možnost pokazati svoje strokovno znanje, ki so ga pridobili na šoli. V sklopu izvajanja prakse so pridobili praktično in teoretično znanje o energiji in njeni učinkoviti rabi, znanje in izkušnje s področja komuniciranja s strankami ter tudi praktične izkušnje energetskega svetovanja, kar jim bo koristilo pri njihovi nadaljnji profesionalni poti.«

Energetsko svetovanje v gospodinjstvih je potekalo v več korakih. Energetsko revna gospodinjstva so se lahko za brezplačni obisk prijavila preko Rdečega križa, Centra za socialno delo Murska Sobota, LEA Pomurje ali neposredno preko letaka. Prvi obisk pri gospodinjstvu je bil namenjen analizi stanja ter pregledu porabe električne energije, toplote in vode. Na podlagi dobljenih podatkov so dijaki – energetski svetovalci nato izračunali, kje v gospodinjstvu se lahko najbolj učinkovito privarčuje energija, čemur je sledila priprava sklopa priporočil. Priporočila in nasveti za zmanjšanje rabe energije in vode so bili gospodinjstvu predstavljeni ob drugem obisku, ko so svetovalci gospodinjstvu predali tudi naprave za varčevanje z energijo in vodo (varčne sijalke, tesnila za okna in vrata, varčevalne nastavke za pipe in tuš ipd.). Izbira naprav je bila prilagojena situacijam v različnih gospodinjstvih, njihov učinek pa je mogoče zlahka meriti v privarčevanih evrih in kWh. Celotna storitev, skupaj z napravami, je bila za gospodinjstvo brezplačna.

Obiskanih je bilo 206 gospodinjstev v Pomurski regiji, obiski so bili izvedeni v skoraj vseh Pomurskih občinah. Na podlagi obiska energetskega svetovalca ter dodeljenih brezplačnih naprav za varčevanje z energijo gospodinjstvo privarčuje v povprečju 77 EUR na leto, kar pomeni približno 700 kWh prihranjene končne energije ter približno 12 m3 vode.

Več informacij:

Bojan Vogrinčič, bojan@lea-pomurje.si, 02 538 13 54

Tomislav Tkalec, tomi@focus.si, 059 071 325

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.