https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Veljati začenja nov protitobačni zakon

11.03.2017 ob 10:45  

Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki začenja veljati danes, uvaja strožje ukrepe pri uporabi tobaka.


Zakon prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Kajenje je prepovedano v vseh vozilih, če so v vozilu mladoletne osebe.

Prepovedano je tudi doniranje ali sponzoriranje dogodka ter kakršno koli posredno in neposredno oglaševanje tobaka, uvaja pa se tudi enotna embalaža za tobačne izdelke. Dovoljeno pa je obvestilo v velikosti A4 formata, da se na prodajnem mestu prodajajo tobačni izdelki.

Sladkarije, prigrizki in igrače v obliki tobačnih izdelkov namenjenim mladoletnikom bodo prepovedane.

Foto: regionalgoriska.si

Embalaže tobačnih izdelkov bodo enake in to brez znamk proizvajalca. Na zunanji embalaži bodo morala biti navedena zdravstvena opozorila, dodane pa bodo fotografije, ki prikazujejo posledice kajenja. Na vsakem zavojčku bo napisano opozorilo: Kajenje ubija - prenehajte zdaj in Tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.

Skladno z zakonom se bo prepoved tobačnih izdelkov z aromo začela uporabljati 20. maja 2020. Čez dve leti pa se bodo začele uporabljati tudi nekatere določbe glede zdravstvenih in informativnih opozoril na embalaži tobačnih izdelkov, poroča Slovenska tiskovna agencija. S 1. januarjem 2020 pa veljajo določbe, ki opredeljujejo barvo in odtenek embalaž tobačnih izdelkov in posameznih cigaret ter tiste, ki določajo pravila za navajanje znamke, imena in vrste tobačnih izdelkov.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.