https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Veržeju slovesno ob 150. letnici rojstva dr. Franca Kovačiča

Veržej, 14.03.2017 ob 13:00  

Zavod Marianum Veržej, Občina Veržej, Splošna knjižnica Ljutomer in Pokrajinski arhiv Maribor so ob 150-letnici rojstva dr. Franca Kovačiča pripravili bogat duhovno-kulturni večer, ki se je začel v župnijski cerkvi v Veržeju in se nadaljeval s kulturnim programom v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum.


Dr. Franc Kovačič, filozof, teolog in zgodovinar se je rodil pred 150 leti, 25. marec 1867 v Veržeju. Kovačič je eden najpomembnejših slovenskih filozofov prve polovice 20. stoletja in avtor prvega znanstvenega filozofskega dela v slovenščini.

Murskosoboški škof ordinarij dr. Peter Šumpf je v župnijski cerkvi ob somaševanju salezijancev, zbranih na duhovnih vajah, daroval daritev svete maše za dobrotnike Marijanišča. Štumpf je poudaril, da prav po zaslugi Kovačiča danes govorimo in molimo v slovenskem jeziku. Po sveti maši je potekal kulturni program v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum.

Anton Ratiznojnik iz Pokrajinske knjižnice Ljutomer je v svojem govoru opisal Kovačičevo znanstveno in diplomatsko delo. Govornik na prireditvi je bil tudi Pascual Chávez, nekdanji vrhovni predstojnik salezijanske družbe in 9. don Boskov naslednik, ki se je v govoru sprehodil po generacijah od druge svetovne vojne in vse do danes. Za glasbo so poskrbele učenke Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Svoji besedi pa sta dodala tudi direktor Marianuma Peter Pučnik in župna Občine Veržej Slavko Petovar.

Na hodnikih Marijanišča so si gostje ogledali Kovačičeve izvirne dokumente in predmete, ki jih je ob tej priložnosti razstavil Pokrajinski arhiv Maribor.

Foto: marianum.si

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.