https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakaj v prehrano vključiti oves

18.03.2017 ob 10:30  

Oves je eden izmed najbolj hranljivih žit, saj ima dvakrat več maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v primerjavi s pšenico. Je odličen vir pomembnih vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Številne študije kažejo, da ima oves veliko zdravstvenih koristi, kot so izguba telesne teže, nižja raven sladkorja v krvi, zmanjša pa tudi tveganje za bolezni srca in ravno zaradi tega bi ga morali vključiti v vsakodnevno prehrano.

Sto gramov ovsa namreč vsebuje kar 54 mg kalcija, 177 mg magnezija, 523 mg fosforja in 429 mg kalija. Ena skodelica ovsa tako zagotovi skoraj 70% dnevnih potreb po manganu, ki pomaga pri boljši strukturi okostja. Vsebuje tudi vitamin A, B1, E in folno kislino. Vsi ti vitamini in minerali so potrebni za pravilno delovanje človeškega organizma. Prav tako odlično nahranijo in oskrbijo telo z energijo. Oves blagodejno vpliva tudi na lase, nohte in kožo.

Foto: Nutritionsecrets.com

Oves je cenovno zelo ugodno živilo, ki ga lahko pripravite na več načinov. Poleg ovsenih kosmičev za zajtrk, se oves lahko uporabi tudi pri peki piškotov, kruha, palačink, dodajamo pa ga lahko tudi namesto drobtin v polpete, zavitke, pite.

Pri uživanju ovsa pa morajo biti pazljivi ljudje, ki so občutljivi na gluten in imajo težavo s sečno kislino.

Prednosti uživanja ovsa

Ovseni kosmiči vsebujejo veliko topnih in netopnih vlaknin in zaradi tega dlje časa zagotavljajo sitost in s tem preprečujejo pridobivanje dodatnih kilogramov, hkrati pa urejajo tudi prebavo. Ker imajo nizek glikemični indeks so primerni tudi za diabetike, saj pri zaužitju ne povzročijo prevelikega nihanja sladkorja v krvi.

Redno uživanje ovsa pomaga pri zmanjševanju holesterola, saj ima izmed vseh zrn največ topnih vlaknin. Dolgoletne raziskave so pokazale, da se je ljudem, ki imajo visoko raven holesterola v krvi, ob vsakodnevnem uživanju ovsa, le-ta znižal za od 8 do 23 odstotkov.

Nekatere raziskave so potrdile, da je oves dober v boju proti sladkorni bolezni tipa 2 in visokemu krvnemu tlaku, katerega lahko zniža tudi do 30 odstotkov.

Ker vsebuje esencialno aminokislino triptofan, ugodno vpliva na ljudi, ki se bojujejo z depresijo, nespečnostjo, stresom in anksioznostjo.

Eden izmed pomembnih vitaminov, ki ga najdemo v ovsu, je vitamin K. Njegova vloga je sodelovanje pri strjevanju krvi in tako zmanjša tveganje za nastanek raka na dojki, jajčnikih, debelem črevesu in prostati.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.