https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo

25.03.2017 ob 12:30  

Se počutite utrujeno in izčrpano ob koncu zime? Verjetno se spopadate s spomladansko utrujenostjo.


Pomanjkanje energije, izguba vitalnosti, zmanjšana sposobnost koncentracije, lažja depresija, glavoboli, zaspanost, razdražljivost, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, motnje spanja, bolečine v mišicah - vse to so simptomi, s katerimi se s prihodom prvih spomladanskih dni spopada veliko ljudi. Spomladansko utrujenost najbolj občutijo starejši in ljudje, ki se spopadajo s kronično boleznijo.

Foto: stylecaster.com

Na spomladansko utrujenost vpliva veliko dejavnikov, eden izmed njih je pomanjkanje sončne svetlobe v zimskem času, zaradi česa ne dobimo dovolj vitamina D, še posebej če ga ne pridobimo s hrano ali z dopolnili. Čeprav spomladanska utrujenost ni bolezen, je to vseeno problem, ki ga ne smemo zanemariti in je prav zagotovo dobro vedeti, kako se spopasti z njo.

Načini, kako se spopasti s spomladansko utrujenostjo

Uživajte lažjo hrano: ko utrujenost povzroči preobremenjenost prebavil, poskusite obogatiti svojo prehrano z živili, ki imajo nižjo energijsko vrednost. Privoščite si več sadja in zelenjave, s pomočjo katere boste dobili tudi zadostno količino potrebnih vitaminov. Pozabiti pa prav tako ne smete na uživanje polnozrnatih izdelkov. Bistveno je, da izberete zdrave obroke in se ne prenajedate.

Vir: foodnavigator.com

Gibajte se na svežem zraku: čez teden si privoščite vsaj polurni sprehod v naravo, ob vikendih, ko pa imate na razpolago več časa, pa se podajte s kolesom na pot, v gore ali pa si privoščite plavanje. Najdite si dejavnost, v kateri uživate in se ne dolgočasite, hkrati pa boste naredili nekaj dobrega za svoje telo.

Razstrupite svoje telo: telo je poplavljeno s toksini, kar pa povzroča sindrom utrujenosti. Nezaželenih snovi v svojem telesu se najhitreje znebite s pomočjo zeliščnih čajev, s pomočjo koprivinega, metinega in šipkovega čaja.

Omejite alkohol in cigarete: če si prizadevate k odpravi toksinov iz telesa, je pripročljivo, da prav tako prenehate s pitjem alkohola in s kajenjem.

Sprostite se v savni: savna je izredno učinkovita pri raztrupljanju telesa, saj koža s potenjem izloča toksine in mrtve celice, s tem pa spodbudi proizvodnjo novih celic.

Pijte zadosti količino vode: zagotovite svojemu telesu zadostno količino vode in spijte vsaj dva do tri litre vode na dan. S tem boste dobili več energije, voda pa prav tako pomaga odplakniti toksine iz telesa.

Privoščite si polurni popoldanski spanec: s polurnim spanjem v popoldanskem času boste pridobili energijo in s tem se bo tudi izboljšalo vaše razpoloženje.

Vzemite si čas zase: pojdite v naravo, berite vašo najljubšo knjigo, izkoristite prosti čas s prijatelji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.