https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dovoljena uporaba konoplje v medicinske namene

24.03.2017 ob 7:05  

Vlada je včeraj sprejela uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, ki omogoča uporabo konoplje v medicinske namene. Na zdravniški recept bodo odslej na voljo tudi plodni vršički konoplje.

Konopljo so s spremembo uredbe premestili iz prve skupine prepovedanih drog, kjer so rastline in substance zelo nevarne za zdravje, uvrstili v drugo, kjer so rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini.

Bolniki so v lekarni do sedaj na zdravniški recept dobili sintezne in naravne ekstrakte konoplje, po novem bodo lahko dobili tudi vršičke konoplje, kar pomeni rastlino in ne le izvlečke.

Foto: konoplja.net

Kot navaja Slovenska tiskovna agencija so se pozitivni učinki konoplje pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivih na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu, pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih itd.

V Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji, na Nizozemskem in v nekaterih zveznih državah ZDA, se konoplja že uporablja v medicinske namene.

V kratkem bo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana stekla študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih, še navaja STA.

Foto: bodieko.si

Pridelava in predelava konoplje ostajata prepovedani, spremembe se pa ne nanašajo niti na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC.

Na ministrstvu ne morejo napovedati, kdaj bo legalizirano gojenje konoplje v medicinske namene. Bodo pa v tem letu pripravljene vse strokovne podlage, potrebne za spremembe predpisov, so zapisali.

 

 

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2017 ob 13:23 gost

      In zdaj malo pri zdravniku odglumiš in zastonj prideš do bage.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.