https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Koncert glasbene etnoskupine Gorički Klantoš z gosti: Beltinska tamburaška skupina in cimbalist Dani Kolarič

Kdaj: Sobota, 22.04.2017 ob 20:00

Kje: Murska Sobota, Gledališče Park

Strokovna vodja: Marija Rituper

Zasedba: Boris Velner – harmonika, Mojmir Wolf – kontrabas, Zorica Vrečič – violina, Mira Huber – pevka, Boris Kočiš – glas.

Slovensko ljudsko izročilo je izjemno dragocena dediščina in pomembni so številni posamezniki, ki skrbijo, da ostaja živo tudi v današnjem času, ki ga močno zaznamuje globalizacija. Ohranjanja prekmurskih pesmi in plesov se je lotila tudi Marija Rituper, glasbena pedagoginja in dolgoletna zbirateljica ljudskega izročila. Je ena redkih, ki je zbrala in zapisala ljudske pesmi in plese z Goričkega, najbolj severovzhodne pokrajine v Sloveniji. Pred približno dvajsetimi leti je z založbo Franc-Franc izdala zbirko ljudskih pesmi z naslovom Če bi ges bila fčelica, sočasno pa je ustanovila tudi glasbeno etnoskupino Gorički klantoš ter z njo posnela prvo zvočno kaseto z enakim naslovom. Po daljšem premoru je glasbena skupina Gorički klantoš pred dobrimi petimi leti znova začela nastopati, tokrat v skoraj popolnoma novi godčevski in vokalni zasedbi. Poleg znanih goričkih skladb se je lotila ljudskega glasbenega izročila iz Porabja, pa tudi pesmi madžarske manjšine v Sloveniji, ki jih pojejo v svojem narečju. Lotevajo se tudi znanih ponarodelih pesmi prejšnjega stoletja, ki jih še danes radi prepevamo.

Cena vstopnice: 7 EUR, 5 EUR (dijaki, študenti, upokojenci)

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.