https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Strokovnjaki svetujejo kako se boriti proti spomladanski utrujenosti

01.04.2017 ob 9:00  

Pomlad že kar trka na vrata, z njo pa tudi kakšne nevšečnosti, kot je spomladanska utrujenost, ki pogosto zajame širše množice ljudi. O tem, zakaj prihaja do spomladanske utrujenosti, kateri so njeni znaki in kako se boriti proti njej, smo poklepetali z Leonom Langom, dr.med.spec.splošne.med.. Razlago o utrujenosti in nasvete podajamo tudi s področja komplementarnih vej, v pogovoru z energoterapevtom Jožetom Mlaskom, nekaj nasvetov zdravega prehranjevanja pa tudi od Nataše Špilak Fartelj, supernutricistke in vodje ekološke trgovine Sončnica v Murski Soboti.

 

Leon Lang, dr.med.spec.sploš.med.:

Kako lahko človek pri sebi prepozna, da se ga loteva spomladanska utrujenost?

Na začetku bi rad povedal, da "spomladanska utrujenost" ni strokovna, ampak nadvse uporaben izraz za slabše počutje posameznika in to na prehodu iz zime v pomlad, ki se lahko zavleče še nekaj tednov.

Določeni ljudje so v tem obdobju resnično  utrujeni, nemirni, z motnjami koncentracije, pomanjkanjem volje in slabim spancem. Gre predvsem za motnje počutja in razpoloženja, ki pa lahko okrnijo kvaliteto življenja vsakemu posamezniku. Tako stanje lahko nastopi brez jasnega vzroka in prav tako samo od sebe mine. Seveda moram takoj poudariti, da so omenjene težave lahko tudi simptomi nekaterih bolezni, ki se lahko diagnosticirajo in zdravijo.

Zakaj pride do tega, da smo spomladi nekoliko bolj utrujeni?

Tudi samo dogajanje v telesu glede spomladanske utrujenosti še ni  ustrezno pojasnjeno. Najpogosteje se omenja nihanje  dveh nevrohormonov  melatonina  in serotonina, kar  je  podvrženo vplivu  okolja (količina sončnih ur,  klimatske  razmere) in aktivnosti  posameznika. Utrujenost  lahko  nastopi  tudi  ob hitri spremembi ob nastopu lepega vremena, ko ljudje pohitimo na sonce, v naravo in postanemo bolj aktivni, kot smo bili pred tednom, dvema. Organizem takemu skoku dodatnih obremenitev enostavno ne more slediti in nastopi utrujenost. Seveda so to le teorije, v katerih pa je tudi zrno resnice.

Kako si pomagati?

Če želimo ublažiti ali odpraviti spomladansko utrujenost, je glavni odgovor zdrav način življenja skozi vse leto. Ljudje, ki tudi skozi zimo ohranjajo kondicijo in so fizično dovolj aktivni, lažje prenesejo spremembe tako v njih samih, kot v okolju. Ob uravnoteženi zdravi prehrani in primerni količini spanca pa je naša pripravljenost na aktivno pomlad skoraj popolna. Tako je pravi odgovor kaj narediti za boljše počutje, skrb za lastno zdravje v smislu redne fizične vadbe, pravilna prehrana, primerna količina počitka in izogibanje škodljivim razvadam. Če se vam sprememba v počutju zdi neobičajna, pa vseeno povprašajte strokovnjaka za mnenje.

Zanimivo izhodišče, zakaj prihaja do utrujenosti nasploh, nam je podal Jože Mlasko, energoterapevt, ki znanja s področja komplementarnih vej, točneje s področja Energetske medicine, podaja naprej povsod po Sloveniji, ta in naslednji mesec pa s svojimi predavanji in delavnicami gosti tudi v Murski Soboti in v Beltincih (Center Anima). 

Kako vi gledate na utrujenost na splošno? Kje tičijo vzroki za to?

Če govorimo o utrujenosti je to razumljiva posledica pomanjkanja energije. Ko smo utrujeni je to subtilni znak, da smo porabili več energije, kot pa smo si je obnovili. Energetska medicina temelji na naravnih in fizikalnih zakonih in tu so svari zelo preproste. Današnje življenje je zmeraj bolj hitro, stresno, dogajajo se nagle spremembe, družba zmeraj več zahteva od nas da lahko preživimo, medsebojni odnosi so zmeraj slabši in vse to nam jemlje ogromno energije. Takšno življenje nas zelo energetsko izčrpa in ni čudno, da smo utrujeni. Moramo si znat obnovit svoje energetske baterije. Človek je pretočen energetski sistem, a na žalost so naše energetske baterije omejene, se tudi izpraznijo. Zato je nujno potrebno, da si znamo obnovit svojo energijo, da se znamo napolnit z novo količino življenjske energije. Tudi avto brez bencina bo obstal. Ko pa napolnimo rezervoar z bencinom se lahko ponovno vozimo z njim. Naš naravni generator za življenjsko energijo se nahaja v središču Zemlje in se znanstveno imenuje Matriks.

Matriks je rdeča, vroča, nevtralna energija, katero potrebujejo vsa živa bitja na Zemlji - rastline in živali in ljudje. Rastline ga črpajo preko korenin, živali in ljudje pa ga črpamo preko energetskih centrov. A na žalost so nam ljudem ti energetski centri zakrneli, ker  jih ne uporabljamo, še zlasti v teh tehnološki dobi. Nimamo dovolj znanja o sebi, o svojem energetskem sistemu, o svoji energetski pretočnost in iščemo pomoč od zunaj. Nekateri se zatekajo po pomoč k bioenergetikom in različnim terapevtom, nekateri k zdravnikom, drugi k prehrambnim dodatkom, super hrani, nekateri k športnim aktivnostim. Vendar dolgoročno ne dobimo željenih rezultatov in tudi postajamo zmeraj bolj odvisni od teh stvari od zunaj. Najbolj naravno, zdravo in učinkovito je, da smo v prvi vrsti odvisni od sebe, svojih potencialov in znanj, ki jih imamo vsi; potrebno jih je le ponovno oživeti in pričeti uporabljati v vsakodnevnem življenju – v družini in medsebojnih odnosih, na delovnem mestu, predvsem pa v stiku s seboj. 

Kako se lahko torej s pomočjo energetske samopomoči borimo proti utrujenosti?

Kot sem že povedal se je potrebno znati napolniti z novo količino življenjske energije. 10 do 15 minut na dan, bi morali izvajati ustrezne energetske vaje za obnovo življenjske energije. Ko začnemo dnevno dovajati novo količino energije, kot prvo pridobivamo na količini energije in posledično ne občutimo več utrujenosti, stresa, nespečnosti, glavobola, depresije, migren, nimamo več občutka, da nam drugi jemljejo energijo itd. Počutimo se bolj stabilni, močni, samozavestni in imamo voljo do življenja. Nato se začnejo v našem energetskem sistemu različni energetski procesi čiščenja in integracije. Naše energetske blokade na psihi in čustvih, katere smo dobili od rojstva pa do sedaj se začnejo izločat in postajamo bolj energetsko pretočni.

Bolj nazorno povedano, si predstavljamo da smo rečno korito polno listja, mulja, vej (energetskih blokad). Vse to so blokade, da voda ne more vzpostavit dobrega pretoka. Ko pa mi dovedemo novo količino vode, (v našem primeru energije), začne voda izpirati mulj, listje, veje in mi postanemo veliko, široko, močno pretočno rečno koriti, z veliki pretokom energije. Ta energija pa hrani vse naše notranje organe, kakor tudi boj subtilna področja v našem življenju. S tem dosežemo dolgoročne kvalitetne spremembe od znotraj. Postajamo samostojni in nismo več toliko odvisni od pomoči od zunaj. Te energetske vaje in znanja o sebi in svojih potencialih se učimo na naših srečanjih.

Nataša Špilak Fartelj, supernutricistka in vodja trgovine Sončnica v Murski Soboti pa nam podaja splošna pravila prehranjevanja, katerih se je v času, ko nastopi spomladanska utrujenost, dobro držati: »Prvo pravilo, ki ga priporočamo v naši trgovini je, da še nekaj časa uživate bolj kuhano hrano, ki naj bo v obliki juh ali enolončnic. Solate in veliko svežega sadja bo za naše telo kar precejšnja obremenitev, ki se bo kazala kot zaspanost, utrujenost in napihovanje oz. upočasnjena prebava.

Pomemben je tudi kvaliteten spanec. Spat pojdite okoli 10. ure. Zjutraj ne poležavajte. Privoščite si sprehode, hitro hojo ali kakšno drugo obliko vadbe, ki bo telesu prijetna in ga ne bo izčrpala. Pijte dovolj tople vode, izogibajte se mrzlim pijačam in hrani.« Med zelišči, ki jih najdete tudi v njihovi trgovini in so po njihovih izkušnjah učinkovite proti utrujenosti, pa navaja Amlo (indijsko kosmuljo), ašvagando, maco, ginseng, matični mleček, zeleni čaj ter sok granatnega jabolka.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.