https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murska Sobota postaja zvezdno mesto

01.04.2017 ob 7:00  

Z postavitvijo novih stanovanjskih enot na prostoru nekdanje »Benkove tovarne«, kasneje mesne industrije Pomurka, je očitno padla odločitev in z njo nekaj letna dilema, kam v prihodnje širiti mesto Murska Sobota. Novica je toliko bolj zanimiva, saj novo zgrajeni kompleks pomeni v gradbeni stroki tudi revolucionarni pristop, pri katerem gre za kombinacijo najsodobnejših dosežkov na področju sodobnih tehnologij in revolucijo v gradbeništvu, celo kot možen zametek gradnje človeku primernih bivališč izven zemeljske sfere.


Gre za modularni pristop »gradnje« z najnovejšimi foto-toplotnimi paneli in senzorji, ki regulirajo in zagotavljajo popolno samozadostnost in neodvisnost stavbe od zunanjih virov toplotne in električne energije. Sama »gradnja« pomeni sestavljanko modulov po horizontali in vertikali. Za energijo skrbijo kar »stene« same, saj so hkrati tudi grelno-hladilni elementi, zgrajeni iz umetnih snovi in vlaken, med katere so integrirani elektro-toplotni elementi, ki izkoriščajo temperaturne razlike okolja in jih pretvarjajo neposredno v omenjeni energiji. Za večjo učinkovitost sistema v ekstremnih razmerah poleti ali po zimi, pa še dodatno poskrbijo posebni elektro-solarni paneli na vrhu zgradbe, ki so lepo vidni tudi na fotografiji. Strogo varovanih podatkov o investitorju teh prvih 27 stanovanjskih enot v Murski Sobot in izvajalcih, žal nismo mogli dobiti, koliko pa je znano, gre za firmo iz Karlsstadta, ki že vrsto let sodeluje z gradbeno-tehnološkim oddelkom univerze v Dresdenu in oddelkom NASE za medplanetarne polete iz Pasadene. Opremo za elektro in toplotni del objekta je izdelala Japonska firma LCD Co. SAJUMA, ki ima sedež v OKUJAHUMI, v bližini Tokia. Koliko smo lahko izvedeli, bi naj bile v projektu komercialno udeležene tudi dve naše zasebne firme.

Stanovanjski kompleks z 27. modularnimi stanovanji, je bil zgrajen-zmontiran v rekordno kratkem času dveh mesecev, tako da so celo naključni sprehajalci spregledali zanimivo gradnjo. Zahtevna zemeljska in pripravljalna dela je izvedlo komunalno podjetje. Cena v tem stanovanjskem kompleksu je v prednaročilu med 2.500 in 4.000 Evri po kvadratnem metru in je v obratnem razmerju od velikosti stanovanja, ali gre za 40, 60 ali 150 kvadratnih metrov površine. Koliko nam je uspelo še izvedeti, je kljub relativno visoki ceni, precejšnje zanimanje tudi onstran meje, saj gre navsezadnje za izjemen projekt, privlačen tudi za turiste. V kolikor bi bil odziv zadovoljiv, bo možno zaradi modularnega principa gradnje, prihodnje leto opremiti vso površino, namenjeno širitvi mesta severno od Lendavske ulice, torej še nekaj podobnih ali večjih enot.

Kompleks je bil do sedaj zaprt za obiskovalce, bo pa odprt na dan odprtih vrat prvega dne v aprilu od 10. do l8. ure, ko bodo na razpolago tudi vse tehnične, pa tudi komercialne informacije. Zaradi pričakovanega velikega zanimanja, bo omenjenega dne poskrbljeno tudi za poseben prometni režim v tem delu mesta. Vsekakor vredno ogleda že sedaj ali ob lepem vremenu kasneje!

Jože Bratuš

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2017 ob 14:06 gost gost

      Kak nekdašnje kasarne ali klunje. Grozno. Sodobni arhitekti bi se mogli bole učiti od nekdanjih, ki so res znali narediti prijazna bivališča.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2017 ob 21:04 ghost gost

      Prvi april je mimo in članek lahko umaknete.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.