https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan zdravja v znamenju "črnega psa"

07.04.2017 ob 9:00  

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod sloganom Spregovorimo o depresiji. Glavna pozornost je usmerjena v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije ali "črnega psa" v vseh življenjskih obdobjih.  

Svetovni dan zdravja je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila že leta 1950.

Danes bodo v Murski Soboti potekale strokovno vodene vadbe, pohod, kolesarjenje in meritve dejavnikov tveganja.

Foto: napovednik.com

Depresija je bolezen in ena najpogostejših čustvenih motenj, ki lahko prizadene prav vsakogar. Kaže se na različne načine saj vpliva na človekovo počutje, razpoloženje, vedenje in mišljenje.

V obdobju 2008 - 2015 se je v Sloveniji število prvih obiskov pri zdravniku z zabeleženo diagnozo depresije znižalo. V istem obdobju pa se je precej zvišalo število obiskov z diagnozo reakcije na hud stres. Število predpisanih antidepresivov (zdravil za zdravljenje depresije in nekaterih drugih bolezni) pa je v zadnjih letih v porastu, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Po mnenju strokovnjakov Nacionalnega inštituta za javno zdravje bi morali v Sloveniji na področju varovanja duševnega zdravja še bolj kot doslej delovati preventivno in napore organizirano usmeriti v krepitev osebnostne čvrstosti posameznika, da se bo laže prilagajal hitri dinamiki življenja, v povezovanje strokovnjakov in organizacij ter posebno skrb nameniti ranljivim družbenim skupinam. Preventivni pristopi vključujejo tudi razvoj in implementacijo programov za otroke in mladostnike" navaja NIJZ.

Foto: talklife.co

Winston Churchill, ki je vse življenje trpel za strašno depresijo, je svoje epizode depresije poimenoval »črni pes« (black dog). Demone je Churchill znal držati na povodcu, dokler je bil v akciji in dokler je bil zaposlen.

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.