https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota ob 90. obletnici odprl svoja vrata

Murska Sobota, 19.04.2017 ob 10:00  

V torek, 18. aprila 2017, je potekal dan odprtih vrat Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, ki praznuje 90. letnico selekcijskega dela v Pomurju. Dogodka se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan.


Pozdravni nagovori so pripadali: direktorju KGZS – Zavod MS Francu Režonja, ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, podpredsedniku vlade Republike Slovenije mag. Dejanu Židanu in predsedniku KGZS Cvetku Zupančiču. 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je povedal, da je bil pred 20 leti praktikant na Živinorejskem zavodu v Murski Soboti. "To je bil eden izmed najboljših zavodov v Sloveniji, kjer je bilo pomembno raziskovalno delo, ki je bilo v pomoč pomurskim kmetom".

Mag. Židan je izrazil veselje ob novi pridobitvi KGZ Murska Sobota in to je hitri test, ki ugotavlja, ali je krava breja in če ni breja več kot 30 dni, test pa je 97 % zanesljiv. Minister je povedal tudi nekaj podatkov ter omenil, da sta se mlečna in govedorejska proizvodnja najbolj prestrukturirali. Mlečnih kmetij se je zmanjšalo na 6.000 kmetij, ampak te kmetije proizvedejo 20 % več mleka kot prej, ko je bilo 14.000 kmetij. Omenil je tudi, da se je proizvodnja mleka in fermentiranih izdelkov v prvih dveh mesecih letošnjega leta povečala. Omenil je, da bosta v kratkem objavljena dva razpisa, ki bosta koristila tudi Prekmurju.

Sledila je predstavitev selekcijskega dela v Pomurju in podelitev priznanj. Franc Režonja, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan sta na prireditvi podelila zahvalne listine: Kmetiji Andrejč iz Sodišinec za dosežene rejske uspehe v govedoreji, Kmetiji Galunder iz Veržeja za dosežene rejske uspehe v prašičereji, dr. Alojzu Slaviču iz Radenec za življenjsko delo v prašičereji in govedoreji ter Francu Šonaji iz Krapja za življenjsko delo v govedoreji.   

Ob koncu je sledila revija plemenskih bikov. Na prireditvi sta sodelovala tudi Andi Sobočan na cimbalah in Samo Budna na violini.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.