https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spoznajte kvinojo - mati vseh semen

07.05.2017 ob 8:00  

Kvinojo so začeli pridelovati predvsem na območju Peruja in Bolivije pred več kot 5000 leti. Poimenovali so jo »mati vseh semen« ter verjeli, da je sveta. Tehnično gledano ne spada med zrna, ampak med psevdo (neprava) žita. Z drugimi besedami, gre za »seme«, ki izgleda in se uporablja kot zrno. Obstajajo tri glavne vrste kvinoje. V malih zrnih črne, bele ali rdeče barve najdete vlaknine, beljakovine, zdrave maščobe, vitamine, minerale in druge snovi, ki so zelo koristne za naše zdravje. Kvinoja je dandanes zelo razširjena po vsem svetu, najdete jo predvsem v trgovinah z zdravo prehrano.


Skupno vsebuje 222 kalorij, 39 g ogljikovih hidratov in 4 g maščobe. Ima tudi majhno količino omega-3 maščobnih kislin. Kvinoja ni bila gensko spremenjena, je brez glutena in se ponavadi goji organsko. Vsebuje velike količine flavonoidov, vključno s kvercetinom in kaempferolom, ki sta močna rastlinska antioksidanta. Ima precej višjo vsebnost vlaknin kot pa večina zrn. Vsebuje veliko beljakovin, kot tudi esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo. Glikemični indeks je približno 35, kar pomeni, da spada med živila z nizkim glikemičnim indeksom, vendar pa kljub temu vsebuje zelo veliko ogljikovih hidratov. Vse te lastnosti so povezane z izgubo telesne teže ter vplivajo na boljše počutje. 

Foto: br.depositphotos.com

Kako in kje jo uporabljati

Pripravlja se podobno kot riž. Pred kuhanjem jo je treba najprej splahniti pod vodo, nato pa se kuha približno 15 minut. Če je dobro ne splahnete, se lahko med kuhanjem pojavi pena, kar pa lahko povzroči grenek okus. Na eno skodelico kvinoje dodate dve skodelici vode. Zrna kvinoje se po kuhanju nekoliko povečajo.

Kvinojo lahko uporabite v solati, krompirju, rižoti, tudi v kombinaciji s sadjem in zelenjavo, uporablja pa se tudi lahko kot nadev za paprike ali zeljnate zavitke. Ima odličen okus, zato se lahko uporablja tudi kot sredstvo za zgoščevanje v juhah ali pa jo servirate kot klasično prilogo namesto riža, kuskusa.

Foto: twopeasandtheirpod.com 

Zakaj vključiti kvinojo v prehrano

- preprečuje zaprtje in nastanek žolčnih kamnov, saj je bogat vir vlaknin

- vsebuje dosti kakovostnih beljakovin, ki so potrebne za rast in obnovo mišične mase

- vsebuje kalcij, ki preprečuje nastanek osteoporoze

- zaradi vsebnosti magnezija lajša krče in pomaga pri ohranjanju duševnega počutja

- vsebuje pomembni antioksidant vitamin E, ki ščiti celice in upočasnjuje staranje

- kompleksi ogljikovi hidrati ohranijo sitost in ohranjajo krvni sladkor v ravnovesju, zaradi tega ne prihaja do prenajedanja ali želje po sladkarijah

- zaradi visoke vsebnosti železa preprečuje slabokrvnost

- zaradi vsebnosti kalija znižuje visoki krvni tlak

- krepi imunski sistem

- v organizem prinese vitamine B, C, A, E in minerale

- izboljša razpoloženje, saj je vir aminokisline triptofana, ki stimulira nastajanje serotonina

- pomaga pri razstrupljanju

- preprečuje raka

- je v veliko pomoč pri migrenah

- ugodno vpliva na ledvice

- pomaga pri sladkorni bolezni

Foto: onceuponachef.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.