https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Sprejet Nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2017-2021

27.05.2017 ob 7:05  

Na včerajšnji seji je vlada sprejela nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2017-2021.

Omenjeni nacionalni program izhaja iz ocene dejanskega stanja na terenu, ki ga sporočajo občine, organizacije romske skupnosti, različne institucije in organizacije, ki delujejo na terenu.

Cilj programa sta izboljšanje položaja in pospeševanje socialne vključenosti ter zmanjšanje socialne izključenosti pripadnic in pripadnikov romske skupnosti na vseh tistih področjih, za katera se na podlagi dosedanjih izkušenj državnih organov, občin, romske skupnosti in organizacij civilne družbe ocenjuje, da je to potrebno.

Ukrepi segajo na različna področja družbenega življenja, s poudarkom na dvigu izobrazbene ravni, zmanjšanju brezposelnosti, izboljšanju zdravstvenega varstva, izboljšanju bivanjskih razmer, odpravi predsodkov, stereotipov in diskriminacije, ohranjanju romske kulture, jezika in identitete ter spodbujanju informativne in založniške dejavnosti romske skupnosti, so v vladi zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Dokument je po mnenju vlade zelo konkreten. Vlada je na področju urejanja bivanjskih razmer imenovala posebno medresorsko delovno skupino za reševanje prostorske problematike Romov, ki je zadolžena za pripravo predlogov rešitev za izboljšanje bivalnih razmer Romov po posameznih romskih naseljih na podlagi pregleda trenutnega stanja prostorske problematike.

Poleg tega je Vlada tudi že imenovala medresorsko delovno skupino za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o romski skupnosti v Republiki Slovenije in s tem prisluhnila izraženim potrebam po ustreznejših spremembah in dopolnitvah zakonskega okvirja na tem področju, še navajajo v sporočilu za javnost.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.