https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako začeti z zdravim prehranjevanjem

03.06.2017 ob 9:30  

Želite izboljšati svoje prehranjevalne navade? Hrepenite po lepši postavi, zato se trudite, da bi vaš jedilnik vključeval čim več zdravih stvari? Preiti na zdravo prehranjevanje ni tako enostavno, potrebno je iti korak za korakom in z veliko mero potrpežljivosti ter vztrajnosti.


1. Motivirajte se in nadaljujte počasi

Pri načrtovanju zdravega prehranjevanje bodite realistični in si ne zadajajte večjih ciljev, kot pa jih zmorete doseči. Pomembno je, da ohranite motivacijo in navdušenje. Začnite z majhnimi koraki.

2. Kuhajte si sami

Če imate čas in prostor za kuhanje, pripravljajte jedi lastnoročno. To vam bo pomagalo bolje paziti na to, kaj jeste, saj boste točno vedli iz česa je. Pri odstranjevanju nezdravih živil iz vašega jedilnika, je priporočljivo, da jih boste nadomestili z zdravimi alternativami, na primer maslo nadomestite z olivnim oljem. Enako bodite pozorni v trgovini. Izogibajte se pakiranim in predelanim živilom, saj lahko vsebujejo veliko škodljivih snovi. V zvezi s tem je pomembno, da natančno preberete etiketo na hrani, saj proizvajalci ponavadi skrivajo veliko količine soli in sladkorja v pakiranih živilih.

Foto: doctoroz.com

3. Pijte veliko vode

Voda pomaga odstraniti iz organizma odpadne snovi in toksine in zato, če ne spijete zadosti količino vode, imate lahko občutek dehidracije, večina ljudi pa trpi za glavoboli in se počuti utrujeno. Velikokrat zaradi nezadostne količine vode, se počutijo ljudje lačni in se nagibajo k nezdravi hrani.

Foto: onedio.com

4. V prehrano vključite čim več sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nizkokalorična in polni vitaminov, mineralov, antioksidantov ter vlaknin. Priporočeni dnevni odmerek je vsaj pet obrokov (bodisi samostojno ali kot del drugega obroka). Dodajte maline, jagode, borovnice k jutranjim kosmičem, za sladico pa si privoščite banano ali kak drug sadež.

Foto: mojomultiplier.com

5. Jejte več zdravih ogljikovih hidratov in žitaric

Vključite v svojo prehrano polnozrnate izdelke, ki oskrbuje telo z dolgotrajno energijo, bogate so s fitokemikalijami in antioksidanti, ki pomagajo varovati organizem pred ishemičnimi boleznimi srca, nekaterimi vrstami raka in sladkorno boleznijo.

Med zdrave ogljikove hidrate spadajo: polnozrnate žitarice, fižol, sadje, zelenjava. Prebavljajo se počasi, kar omogoča daljši občutek sitosti, stabilen krvni sladkor in raven inzulina.

Med nezdrave ogljikove hidrate spadajo: bela moka, beli sladkor, beli riž. Ta živila se prebavijo hitro, kar pa povzroča hiter upad energije.

6. Namesto nezdravih maščob izberite zdrave

Zdrave maščobe imajo bistveni pomen za možgane, srce, lase, kožo, nohte. Živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami zmanjšajo pojavnost bolezni srca in ožilja, izboljšajo razpoloženje in preprečujejo demenco.

V vašo prehrano vključite repično, arašidovo, olivno, avokadovo, sezamovo olje, bučna semena, losos, koruzo, sojo, orehe.

Iz vaše prehrane pa izključite oziroma omejite vnos: rdeče meso, polnomastno mleko, margarino, piškote, sladkarije, ocvrto hrano, peciva.

Foto: bonappetit.com

7. Zmanjšate vnos sladkorja in soli

Preveč sladkorja, ne samo da povzroča težave z odvečnimi kilogrami, ampak tudi povzroča nihanje energije, ki je povezana z razvojem sladkorne bolezni in depresije. Sladkor se skriva v živilih kot so kruh, juhe v pločevinkah, omake, zmrznjena hrana itd. in vse to prispeva k oblikovanju praznih kalorij, ki pa niso dobre za vaše telo.

Natrij se pogosto dodaja k jedem, z namenom, da se okus izboljša, vendar naše telo potrebuje samo 1g natrija dnevno. Preveč soli povzroča visoki krvni tlak in lahko vodi do povečanega tveganja za kap, bolezni srca, bolezni ledvic.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.06.2017 ob 15:24 - gost

      eno pomembnejših stvari ste pa izpustili: ne uživajte genetsko spremenjenih organizmov (GMO/GSO)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.06.2017 ob 17:41 gost

      pizdo materino, tej, ka nan tou svetujejo so verjetno umetniki postave. Poglejte po tv: VSI, ki svetujejo,o tabletah za hujšanje, itd, o zdravi prehrani itd, so debeli bajsi, prav tako tudi tisti zdravniki. Enostavno navodilo= jejte raznovrstno hrano, po možnosti vse, kar je na krožniku, , to jejte , da boste siti, ne 8x na dan po malem, ker to sploh ne drži, pijte tekočino, po možnosti vse, kar teče, in 3 ure na dan se gibajte. Videli boste, da je vse zdravo, SAMO NE BASAJTE SE, KAR velja v Prekmurju za bogataše, ne pa siromake, ki zdravo jedo. Poglejte okoli sebe in videli boste, da ljudje s količkaj financami ne jedo, AMPAK ŽREJO, in tisto o tv Ljubljana, da so v Prekmurju SIROMAKI debeli sploh - ne drži.Debeli so ljudje s financami, ki preprosto ŽDEREJO!!!!!!!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.