https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ljutomerski gimnazijci najboljši v prepoznavanju rastlin

08.06.2017 ob 7:10  

Biološko tekmovanje iz prepoznavanja rastlin – Flora 2017 je potekalo 13. maja 2017 v Ljubljani v Biološkem središču, na Biotehniški fakulteti, na oddelku za biologijo, Univerze v Ljubljani.  


Že v evoluciji človečnjakov lahko zasledimo tesno povezanost človeka z rastlinami. Na nahajališčih neandertalca so npr. že našli cvetni prah, na podlagi česar sklepajo, da je na umrle polagal cvetove. Za današnjega človeka imajo rastline prav tako velik uporabni in gospodarski pomen. So pomemben del naše prehrane. Iz rastlin pripravljamo pijače. Iz njih izdelujemo blago za obleko in obutev. Uporabljamo jih kot gradbeni material in iz njih izdelujemo pohištvo. Les je surovina za pridobivanje papirja. Kuriva in goriva so rastlinskega izvora. Rastline uporabljamo v kozmetiki, farmaciji. Pluto uporabljamo kot izolacijski material in za zamaške. Iz rastlin izdelujemo barvila (indigo, živilska barvila). Rastlinsko biomaso predelujemo v gnojilo (kompost). Iz rastlinskih izvlečkov delamo škropiva. Iz rastlinskih olj pridobivamo strojna maziva. Uporabljamo jih v rastlinskih čistilnih napravah. Rastline uporabljamo kot modele pri razvoju novih tehnologij - rastlinska bionika. Pritrditveni trak - »ježek«, posnema kaveljčke, s katerimi se rastlinski plodovi in semena oprijemajo živali. Samočistilni premazi izkoriščajo tako imenovani lotusov učinek zgradbe lotusovega lista. V lepoti rastlin lahko tudi uživamo. In končno, rastline sproščajo kisik, ki ga potrebujemo za dihanje. Človek, ki se dejanskega pomena rastlin za svoje preživetje ne zaveda, je »rastlinsko slep« in je v življenju prikrajšan za lepe trenutke, ki jih doživljamo ob lepoti cvetov. 

Veliko dijakov Gimnazije Ljutomer se vsega navedenega zaveda, kar so dokazali na biološkem tekmovanju iz prepoznavanja rastlin – Flora 2017. Tekmovalo je 9 parov, ki so morali najprej na šolskem tekmovanju proučiti zgradbo rastlin in se dokazati v poznavanju ter razvrščanju rastlin v družine. Na državnem tekmovanju pa odlično obvladati prepoznavanje rastlin v latinščini na neznanem terenu. Sledilo je še herbariziranje petih višjih rastlin. Vreme tudi letos ni bilo naklonjeno, sicer pa so botaniki navajeni na vse vremenske razmere, česar so se navzeli tudi tekmovalci.

Na tekmovanju so osvojili kar polovico podeljenih zlatih priznanj in polovico podeljenih srebrnih priznanj, česar so bili še posebej veseli. Vsi ostali tekmovalci, ki so ostali brez priznanj, so se razvrstili tik pod podeljenimi priznanji. 

Patricia Srša in Aneja Štuhec iz 3. b sta osvojili zlato priznanje in drugo mesto, Veronika Heric in Klara Dragović iz 2.a zlato priznanje in tretje mesto. Srebrna priznanja so prejele Ana Katarina Bagari, Marta Norčič iz 2. c, Eva Škrbenta, Ula Mihalič iz 2. a in Lora Gržin, Anja Marton iz 3. b ter 3. a. Državnega tekmovanja so se udeležili še Julija Šebjanič, Luka Dresler iz 2. a, Maj Prelog, Žan Štuhec iz 1. d, Nežka Babič, Valentina Babič iz 3. b in 2. a, Valentina Mavrič, Sergeja Raj iz 3. a.

Njihova mentorica dr. Marija Meznarič je ob odličnih rezultatih dejala: »Vesela sem, da imamo na šoli dijake, ki znajo prepoznati lepoto živih organizmov v naravi. Prav tako me veseli, da naši dijaki poleg prepoznavanja določene rastline znajo povedati o njej tudi »kaj več« in jo v naravi vidijo celostno in ne samo kot eno od številnih rastlin.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.