https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Limonadi lahko rečemo čudežni napitek

30.06.2017 ob 7:45  

Pravijo, da je navada železna srajca. In če je le ta dobra za naše telo, še toliko bolje. Čudežni napitek, kot ga marsikdo rad poimenuje, ima bogat spekter pozitivnih učinkov na telo in pomaga pri nekaterih zdravstvenih težavah. Pijemo ga lahko na tešče kot »zdravilo« ali čez dan, kot osvežujočo zdravo pijačo vročih dni.


Limona je glavna sestavina napitka, ki ga omenjamo. Sadež kislega okusa, poln zdravja, priporoča pa se pri različnih znakih bolezni. Ima malo kalorij, a kljub temu vsebuje vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin D, kalcij, železo, magnezij, selen, cink, fosfor in kalij. Čeprav je limona kisla in je strah ter trepet pred bolečinami v želodcu naj povemo, da so želodčne kisline močnejše in ravno zaradi tega po večini limonin sok ne povzroča težav. Limona je namreč sadež, ki ima proti kislinsko sredstvo.

Zdravilo za mnoge tegobe

Limonin sok uničuje strupene snovi v telesu ter krepi imunski sistem. Izjemno dobro vpliva na živčni sistem. Iz estetskega vidika, ki je dandanes izjemnega pomena, pa je govora tudi o upočasnjenem staranju in pospešuje razgradnjo maščob. Raziskave so pokazale, da limona pomaga pri koncentraciji in zmanjšuje agresivnost. Pomaga pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov, izjemna je proti prehladu, spodbuja organizem za boj proti infekcijam, znižuje povišan krvni tlak, zmanjšuje holesterol.

Odvečni kilogrami

Limona in njen sok sta zmagovalna v boju proti odvečnim kilogramom. V telesu delujeta bazično in razstrupljata telo. Limonin sok hitro topi maščobe, krepi organizem in prečisti kri. Napitek je ob uravnoteženi prehrani lahko v pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov. Primeren je tudi za detoks (razstrupljanje) telesa. Kislina limone pospeši metabolizem (presnova-proces pri katerem nastajajo in se razgrajajo snovi v organizmu), zmanjša se apetit, odpravi se nadležna napihnjenost.

Jutranji ritual  

Jutro je pomemben del dneva. In za dober začetek dneva je potreben dober jutranji ritual. Nekateri naredijo najprej lov na kavo, spet drugi obožujejo sprehode. Pomembno je, da vam le-ta ne predstavlja stresa, kajti že dedki in babice so dejali, da po jutru se dan pozna.

 Če ti življenje ponuja limone, si naredi limonado (fotografija-osebni arhiv)

 

In res je. Če naredimo nekaj za svoje dobro ali boljše počutje pa še toliko bolje, da nam navada postane del vsakdana. O čem je govora. O zaužitju čudežnega napitka takoj ko vstanemo. Zakaj? Ker garancije za kvalitetno življenje nimamo, lahko pa sami ogromno doprinesemo k temu. Napitek izboljšuje razpoloženje in nas napolni z energijo, ob tem pa zmanjšuje občutek tesnobe. Prepreči se dehidriranost celotnega dne, kar je  zelo pomembno, sploh v prihajajočih dneh.

Pripravite si limonado s toplo vodo in ne mrzlo

Priprava napitka vzame izredno malo časa. V kozarec nalijemo toplo vodo, stisnemo eno limono ter popijemo. Lahka priprava, odličen okus in blagodejni učinek na telo. Da je občutek v telesu blagodejen pa je zaslužna topla voda. V kolikor je voda mrzla, telo porabi mnogo več energije pri presnovi, kot če je topla. Ravno zaradi tople vode pa je način prebujanja mirnejši, lažji in lepše se zakoraka v nov dan.

 

Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2017 ob 10:39 Citrus gost

      Preverjeno, že več let pijem na tešče pol litra mlačne vode s sokom 1 limone in seveda brez sladkorja. V jesensko zimskem času to počnem redno, v poletnem času občasno. In že vsaj 5 let nimam niti nahoda, kaj šele virize ali angine. Deluje !!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.