https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S sončenjem do koristnega vitamina D, a previdno

07.07.2017 ob 12:15  

Že od nekdaj velja, da sonce blagodejno vpliva na človeško dobro počutje, saj je osnova za življenje na Zemlji. V počutju je razlika že spomladi, ko začne sonce dobivati svoj pomen in toplotne učinke. Ljudje z veseljem po lokalih iščemo mize na soncu, da čim prej začnemo z nabiranjem vitamina D. Sončni žarki namreč omogočajo gradnjo vitamina D in s tem kasnejšo porjavelost kože.


Nekoč in danes

V preteklosti je bila zagorela polt veliko bolj popularna in se je je posluževalo več ljudi kot danes. V današnjem času, pa so opozorila o tem, kako je sonce škodljivo na vsakem koraku. Ravno zato smo bolj premišljeni in pazljivi glede odločitve ali iti, ali ne iti na sonce. Ampak če se pravilno zaščitimo in upoštevamo le nekaj osnovnih vodil, ni sonce noben »bav bav«. Ni govora o 12 urnem »praženju« na soncu, ampak o pametnem sončenju, ki je več kot le primerno za naše zdravje.

Vitamin D in pozitivni učinki na telo

S pomočjo sonca in njegovih žarkov, telo vsrkava vitamin D, ki ga naše telo potrebuje. Vitamin D, je edini vitamin, ki ga telo proizvede samo, s pomočjo ultravijolične svetlobe. Da zadovoljimo človeške potrebe po omenjenem vitaminu, je dovolj že 3x tedensko 10 minutno izpostavljanje telesa soncu. Ogromno ga lahko pridobimo s primerno prehrano, saj ga najdemo v morskih ribah, mleku, mlečnih izdelkih, kvasu, rumenjaku, mesu in žitaricah. Dodaja se ga lahko z dopolnili, saj je potrebno poudariti, da so količine omenjenega vitamina v prehrani izredno nizke. Njegovi pozitivni učinki delujejo pri zdravljenju luskavice, zniževanju krvnega pritiska in lažjem izločanju strupov iz telesa. 

FOTO: pixabay.com

Poskrbi za svoje zdravje

Če se kljub opozorilom odločamo za sončenje, naj bo le to v »varnih« urah ob upoštevanju osnovnih napotkov, da lahko na soncu ležimo brez težav in skrbi. Da se neprijetnostim izognemo, je dobro da se okrog 12. ure (11-15) soncu ne izpostavljamo. V obdobju ko smo na soncu, pa je potrebno telo namazati z zaščitno kremo visokega faktorja. Ko soncu ne moremo uiti, je potrebno telo zaščititi z oblačili, glavo pa pokriti s pokrivalom. Materiali naj so naravni, da koži omogočimo dihanje. Priporočljiva je tudi uporaba sončnih očal.

Kako si pomagati s kozmetiko

Zaščita pred soncem je izrednega pomena. Ker pa se je kozmetična industrija dodobra razširila, so na tržišču kreme različnih ponudnikov, različnih cenovnih razponov in ob tem različnih kvalitet. Zaščitne kreme imajo različno stopnjo zaščitnega faktorja, zato je mnogo bolje na začetku, ko koža še soncu ni bila izpostavljena izbrati zaščitno kremo z višjim zaščitnim faktorjem. Kasneje lahko kremo visokega faktorja zamenjamo s kremo nižjega faktorja. V kolikor imamo možnost izbire, je dobro, da izbiramo kreme na naravni osnovi, saj se s tem izognemo kemikalijam, ki jih telo vsrka ob nanosu kreme. Poudariti je potrebno tudi to, da nismo »varni« niti v senci in je uporaba zaščitnih krem prav tako potrebna.

Nevarnosti sončenja

Vsekakor pa ne moremo mimo nevarnosti, ki prežijo na nas ob nepremišljenem sončenju. Ultravijolični žarki nam lahko povzročijo ne malo preglavic in s tem zdravstvene težave. Zaradi pretiranega izpostavljanja soncu in s tem ultravijoličnim žarkom lahko pride do resnih opeklin. Ljudje, ki so deležni opeklin iz leta v leto, pa so veliko bolj dovzetni za nastanek kožnega raka. Zaradi UV žarkov lahko pride do okvar oči, prehitrega staranja kože in raznih alergij. Le te se kažejo kot srbeči mehurčki napolnjeni z vodo.

Zato pazljivo pri nabiranju vitamina D (fotografija je osebni arhiv)

Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.