https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z doma narejenim pilingom nad celulit

19.07.2017 ob 10:00  

Vsak izmed nas se je v življenju že soočil s kakšno nadlogo. V obdobju pomanjkljivih oblačil pa je le-ta, nočna mora marsikatere ženske in marsikaterega moškega. Pomarančna koža, kot ji radi pravimo in beseda, ki jo v poletnih mesecih slišimo na vsakem koraku - celulit.

Kaj je celulit?

Celulit je bolezen maščobnega tkiva, ki lahko prizadene vsakega. Sestavljen je iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ki se nabirajo tik pod kožo. Je neke vrste opozorilo, da limfni in krvni sistem ne delujeta pravilno.

Zakaj nastane?

Nastane lahko zaradi hormonskega neravnovesja, genov ali neprimernega in nekakovostnega načina življenja. Pri nekaterih se pojavi prej, pri drugi kasneje, pri nekaterih pa se ne pojavi nikoli. Veliko vlogo pri izgledu in stopnji celulita igra nepravilna in neuravnotežena prehrana, premalo popite vode in premalo telesne aktivnosti. Vzrok nastanka je lahko tudi preveč sedeče delo in/ali pretesna oblačila, ki ovirata krvni pretok. Pri ženskah je v večini prisoten na stegnih in zadnjici, pri moških pa na trebuhu.

Celulit nastaja postopoma

V prvi stopnji celulita je le ta skoraj neopazen. V drugi stopnji celulita je moč opaziti na koži rahle spremembe. Po večini takrat, ko kožo stisnemo. V tretji stopnji celulita pa gre za močno opazen celulit in izgleda kot pomarančni olupek.

Kako si pomagati?

Kroži kar nekaj zgodbic – teorij ali se ga lahko znebimo ali ne. Povem naj, da kar nekaj metod pomaga in se s posluževanjem le teh celulit lahko omili, a žal izničiti se ga popolnoma ne da. Kozmetične terapije, masaže, ultrazvoki, radijsko frekvenčne  terapije, valovanja, električne stimulacije in podobne metode pomagajo a žal medicinsko niso potrjene. Videz »vdolbinic« se zmanjša, a sam celulit ne izgine. Prav tako ne pomagajo niti drage kreme, ki so na dosegu roke v vsaki trgovini.

Domača pomoč

Jutro začnimo s kozarcem vode, v katero stisnimo limono. S tem telo očistimo od znotraj. Preden se stuširamo pa si pripravimo domači piling, da odstranimo odmrle kožne celice. Stuširati se je priporočljivo ob izmenjavi mrzle in tople vode, da se izboljša prekrvavitev. Če vključimo še telesno aktivnost – hojo, pa pripomoremo k lepšemu izgledu kože na nogah. Veliko pripomoremo, če se izogibamo prekomernemu uživanju alkohola, sladkorja, ogljikovih hidratov in maščob. Plus točka je tudi, če omejimo vnos kofeina in soli.

Uporaba in priprava naravnega pilinga

Da bi kožo nahranili, navlažili in ob enem pospešili prekrvavitev ter odstranili odmrlo kožo, je potrebno na problematične predele telesa nanesti piling. Zmasiramo ga na predel, kjer je celulit viden in speremo z izmenjevanjem tople in hladne vode. O količini priprave pilinga presodimo sami. Odvisno od površine problematičnih delov.

Osnovne sestavine so:
-    kavna usedlina  
-    morska sol
-    sladkor
-    olivno olje


= mazljiva hrapava snov, ki jo nanesemo na telo in izperemo (fotografija-osebni arhiv)

Mojca Peček Graj

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.