https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pregreha brez slabe vesti

14.07.2017 ob 7:05  

Poletje in visoke temperature so čas, ko radi posegamo po raznih ohladitvah. Eni doma pod klimo, drugi na morju, spet tretji ob bazenih. A tako kot enim, tako tudi drugim v poletnih mesecih po glavi roji enako. Veselje mladih in mladih po duši. Da, to je sladoled.


Sladoled je ena izmed najbolj zaželenih sladic, ki se ji redko kdo lahko upre. Uvršča se med živila, ki so jih poznali že 3000 let nazaj. Pravijo mu tudi ledeni desert, ki je sestavljen iz mleka, sladkorja, smetane, različnih arom in dodatkov. Z združitvijo le  teh pa dobimo različne sadne ali mlečne okuse.

Lahka domača priprava

Sladoled lahko pripravimo tudi sami in ob tem točno vemo, kaj vsebuje. Za naše zdravje je domači sladoled najbolj primeren, saj ne vsebuje barvil, dodatnih arom in aditivov, sladkorja, glutena in mleka. Sploh primeren je za ljudi, ki imajo alergije na mleko, gluten, jajca,… Pri pripravi ima domišljija prosto pot, saj lahko vključimo vsa živila, ki jih imamo radi in po okusu ustrezajo skupaj.

FOTO: pixabay.com

Sama priprava pa ne zahteva dosti časa, niti ne zahteva dosti truda. Živila operemo, razrežemo večje kose in damo v mešalnik. Ko mešalnik svoje delo opravi, zmes nalijemo v modelčke namenjene zamrzovanju sladoleda, ki se po nižji ceni dobijo skoraj v vsaki trgovini. Paziti je potrebno le, da zmes ne vsebuje preveč vode (v kolikor uporabljamo zamrznjeno sadje), saj bo tako imel sladoled manjšo intenzivnost okusa. Za nekaj ur modelček položimo v zamrzovalno skrinjo in počakamo, da zmes zamrzne. Idealna ideja je tudi zamrznitev bele kave v kolikor ste ljubitelj kave ali zamrznitev raznih sokov. S tem, da je pri sokovih potrebno paziti, saj nekateri vsebujejo visok delež sladkorja, zato so toliko manj primerni za naše zdravje.

Za izbiro živil se odločimo po lastni presoji, kar nam ustreza in kaj imamo radi. Za začetek pa malo pomoči in smernic pri okusih.

Božanski kokos
-    Kokosovo mleko
-    Kokosova moka
-    Ananas
-    Banana

Kokosovo mleko je v kuhinji zelo uporabna sestavina. Jedi, da sladkast okus in je bogato z vitamini C – E – B, minerali in dobrimi maščobami. Vsebuje železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor. Priporočljiv je za uporabo, saj ohranja raven sladkorja v krvi in znižuje holesterol.

Kokosova moka (kokos) ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov, a visoko vsebnost vlaknin in je hipoalergen. Vsebuje vitamine A – C – D – B, kalcij, železo in magnezij.
Ananas vsebuje mangan, vitamine B – E – C ter železo. Le ta, pomaga pri prebavi, vendar pazljivo, saj vsebuje ogromno kisline. Preprečuje strjevanje krvi, izboljšuje prekrvavitev, znižuje krvni pritisk, sprošča mišice in pomaga pri krčih.

Banana se v domačem sladoledu po večini uporablja zaradi sladkobe in zaradi zgostitve. Vsebuje vitamine A – C – D – B, železo, kalij, kalcij in magnezij. Priporočljiva je v boju proti utrujenosti, pri pomanjkanju energije in preprečuje visok krvni pritisk.

Mlečno sadna fantazija
-    Jagodičevje
-    Banana
-    Jogurt
Jagodičevju pravimo tudi popolna hrana za zdravje. Sem spadajo borovnice, robide, maline in jagode. Imajo pozitivne učinke na naše telo, saj zavirajo staranje, preprečujejo bolezni srca in ožilja, preprečujejo rakava obolenja in ugodno vplivajo na čiščenje telesa. Jagodičevje je bogato z naravnimi hranili, vlakninami in vsebuje polno antioksidantov.

Banana je omenjena že prej in je primeren dodatek za zgostitev in bolj poln okus sladoleda.

Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in vsebuje beljakovine, kalcij in vitamine B. Je lahko prebavljiv, krepi imunski sistem, preprečuje osteoporozo ter znižuje raven slabega holesterola.

Doma pripravljen sladoled (fotografija je osebni arhiv) je nekaj posebnega, zato si ga pripravimo sami in uživajmo pregreho brez slabe vesti. Pa dober tek.

Mojca Peček Graj

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.