https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Madžarski umetnik izdelal pomanjšano verzijo lendavskega Vinariuma

Lendava, 28.07.2017 ob 7:00  

Včeraj je na razglednem stolpu Vinarium v Lendavskih goricah potekala predaja pomanjšane različice stolpa, ki jo je izdelal madžarski oblikovalec Emil Magyar.


Emil Magyar je upokojeni električar, ki ga je lendavski razgledni stolp Vinarium navdušil. Ob obisku stolpa se je odločil, da pomanjšano različico izdela tudi sam, zato se je na podlagi posnetih fotografij in videoposnetkov, slednje je našel na spletu, lotil izdelave svoje različice stolpa.

Na osnovi fotografij, brez načrtov stolpa, je izdelal 150 cm visok približek razgledne konstrukcije. Za izdelavo je uporabil različne materiale, od plastike, aluminija, lesa, zobotrebcev, do grozdnih pecljev, za izdelavo pa je potreboval slabe tri mesece. Svoji različici je dodal tudi sončni kolektor, ki poganja dvigalo stolpa.

Kot je pojasnil Magyar, se vedno rad vrača v Slovenijo (prihaja iz Madžarske, 30 kilometrov od meje s Slovenijo, trenutno pa s soprogo živi v Bolgariji), kjer ima kar nekaj prijateljev, navdušuje pa ga tudi tukajšnja narava in kultura.

Predsednik Turistične zveze Lendava vabi Janez Somi, ki je prevzel skulpturo, je povedal, da jih gesta Magyarja zelo veseli. Pomanjšana različica stolpa bo svoje mesto najprej našla v stolpu, ob priložnosti pa mu bodo poiskali primernejši prostor v mestu.

Na Vinarium se je doslej povzpelo okoli 170 tisoč obiskovalcev. Kot je pojasnil Somi, so rekordni obisk zabeležili prvega maja letos, ko so prodali kar 1.912 vstopnic. Največ ljudi obišče stolp predvsem ob vikendih. Sobote privabijo mnoge organizirane skupine, ob nedeljah pa jih obiščejo predvsem družine. Največ obiskovalcev prihaja iz Slovenije in Madžarske, v prihodnje pa nameravajo več pozornosti posvetiti tudi promocijskim aktivnostim na Hrvaškem in v Avstriji. Želijo si okrepiti tudi dogajanje na in ob lendavskem stolpu, tako med drugim tudi načrtujejo, da se bo drugi, zabavni del Lendavske trgatve odvijal prav v okolici stolpa.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2017 ob 12:06 Naci+ gost

      MAGYARJEV STOLP - Od uredništva Pomurec, ki se podpisuje pod vse poročanje, sem pričakovav dobro fotografijo Mgyarjevega stolpa, a je postreglo z nekakršnimi "okruški". Zakaj ne dovolite - prakticirate - podpisovanja avtorjev - poročevalcev, kot to počno mediji po celem svetu, razen v Severni Koreji?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.