https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Konec fiktivnih vpisov in omejitev trajanja dijaškega statusa

28.07.2017 ob 12:00  

Vlada je na včerajšnji seji po predlogu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sprejela zakon, ki napoveduje konec fiktivnih vpisov v srednje šole, trajanje dijaškega statusa pa bo omejeno.


Status se lahko dijaku podaljša največ za eno šolsko leto, in sicer zaradi ponavljanja letnika ali prestopa v isti letnik drugega izobraževalnega programa. Ta omejitev ne velja za dijaka, ki je v gimnazijskem programu že ponavljal, če prestopi v program poklicnega oziroma strokovnega izobraževanja. S tem se dijaku omogoči še ena priložnost, da dokonča srednješolsko izobraževanje in s tem pridobi poklicno ali srednjo strokovno izobrazbo, navaja STA.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Trajanje statusa se lahko izjemoma podaljša za dve šolski leti dijaku s posebnimi potrebami, dijaku, ki se vzporedno izobražuje, perspektivnemu in vrhunskemu športniku, dijaku zaradi starševstva, bolezni ali izjemnih družinskih oziroma socialnih okoliščin. Za dijake, katerih materni jezik ni slovenščina ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji, pa se predvidevajo tečaji slovenščine. Pravice do srednjega splošnega izobraževanja se s predlogom novele izenačuje tudi za tujce, ki v Sloveniji plačujejo davke in prispevke.

Vlada pa želi omejiti fiktivni vpis v srednje šole ter izenačiti pravice do izobraževanja za tujce in jim zagotoviti tečaj slovenščine. Vzporedno izobraževanje se omejuje zgolj na izobraževanje v umetniški gimnaziji.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.