https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Križevcih pri Ljutomeru odprli prvi Eko hostel v Sloveniji

Križevci pri Ljutomeru  

Včeraj je v Križevcih pri Ljutomeru svoja vrata tudi uradno odprl prvi eko hostel v Sloveniji, Eko hostel »Stara pošta« YH Križevci pri Ljutomer, ki je eden izmed štirih tovrstnih hostlov v Evropi. Hostel so s slavnostnim prerezom traku odprli Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije (PZS), Branko Belec, župan občine Križevci pri Ljutomeru ter Marijan in Brigita Frlin iz družbe Munera, ki sta obnovila staro spomeniško stavbo in jo preuredila v hostel.

Na otvoritvi sta bila prisotna tudi Franc Jurša, poslanec Državnega zbora RS in Darko Krajnc, predsednik SMS – Stranke mladih Slovenije, nekateri ljutomerski in križevski občinski svetniki ter drugi gostje.

Celoten vikend od petka pa vse do nedelje 17. aprila 2011 bodo potekali dnevi odprtih vrat, kjer si bodo obiskovalci lahko pobliže ogledali prostore hostla ter poskusili tople in hladne jedi Gostilne Stara pošta ali pa zgolj hoteli posedeti na terasi in se posladkati s svežimi domačimi sladicami iz vitrine, ki jih pripravljajo prizadevne kuharice povsem brez uporabe konzervansov in kakršnihkoli drugih dodatkov.

Eko Hostel, ki je v mreži Youth Hostlov Slovenije, je urejen v spomeniško zaščiteni meščanski stavbi iz zadnje četrtine 19. stoletja, ki je pred obnovo močno kazila videz centra mesta Križevci. V prenovo je bilo vloženih 1,1 milijona evrov, nočitev v hostlu pa bo stala 12 evrov.


Učinkovita raba energije za segrevanje in hlajenje

Gre za edinstven primer obnove več kot 120 let stare spomeniško zaščiteno stavbe v Sloveniji, v skladu z najsodobnejšimi smernicami s področja učinkovite rabe energije in zmanjšanja emisij in vplivov na okolje. Pozimi stavbo ogrevajo s sistemom talnega ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke, ki kot vir uporablja toploto podtalnice in s sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote. 

Posebnost Eko Hostla je tudi restavracija, ki so jo uredili v ohranjeni stari obokani kleti. Tako kot celotna zgradba, je tudi restavracija v kleti opremljena z najsodobnejšim sistemom stalnega centralnega prezračevanja z rekuperacijo toplote, ki skrbi za stalen dovod svežega zunanjega zraka.

Na voljo je skupaj 52 ležišč v sobah s štirimi in več ležišči. Restavracija v kleti lahko sprejme 54 gostov, na terasi pa lahko sprejmejo več kot 60 gostov. Gostom bodo v skladu z ekološko usmeritvijo hostla ponujali predvsem domače jedi iz lokalno pridelane hrane. Za goste, ki iščejo nastanitev z možnostjo lastne priprave hrane, imajo na voljo tudi tri kakovostno opremljene apartmaje velikosti od 65 – 105 m2 za 4 do največ 8 oseb v ločenih spalnicah za dve osebi. Na voljo je brezžična internetna povezava (WiFi) in veliko lastno parkirišče ter veliko parkirišč v bližini.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.