https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Beltincih podelili nagrade literarnim nagrajencem

 

Društvo prijateljev mladine Beltinci, ki prireja razne prireditve, tako športne kot kulturne, je na literarni prireditvi v grajski dvorani Beltinci razglasilo nagrajence literarnega natečaja. Pesmi so ocenjevali pesniki in pisatelji Lučka Zorko, Robert Titan Felix in Denis Škofič.

Na literarni tečaj je bilo prijavljenih 79 pesniških del

Kaja Cigan, ki je povezovala celotno prireditev, tudi sama piše pesmi in je letos predlagala literarni natečaj, v katerem je mogla zbrati komisijo treh ocenjevalcev. Kot prvo ocenjevalko je predlagala pesnico Lučko Zorko, ta pa je povabila še Roberta Titana Felixa in Denisa Škofiča. Na literarni natečaj je bilo prijavljenih 79 pesniških del, razdeljenih v razredno, predmetno, dijaško, študentsko stopnjo in pa stopnjo mladih po srcu.

Vsaka pesem ima nekaj, da je ali da ni uspela

Lučka Zorko, ki se ukvarja z lektoriranjem, pisanjem kritik in spremnih besed je napisala že tri pesniške zbirke, "čez kak mesec upam, da bo izšla še četrta," je povedala Lučka, ki je dodala: "Ocenjevanje je bilo predvsem objektivno, le delček je bil subjektiven," s čimer se Felix ni strinjal in dodal: "Vsaka pesem ima nekaj, da je ali da ni uspela, kar je videti že na prvi pogled." Denis Škofič, pisec kratkih zgodb, ki je finalist pesniškega turnirja, je ocenil pesmi kot presenetljivo dobre, "presenetili so predvsem osnovnošolci na predmetni stopnji, predvsem zmagovalna pesem je nekaj posebnega," je pokomentiral Denis, Lučka pa je temu še dodala: "zabavno je komentirati, zakaj je nekaj dobro." Lučka Zorko in Denis Škofič sta pred začetkom podelitve nagrad, ki jih podarja založba Litera, prebrala še svoje delo, mladi folkloristi pa so s svojim nastopom navdušili vse prisotne.

Ocenjevalci so v vsaki stopnji izbrali tri najboljše pesmi

Med vsemi prijavljenimi na literarni natečaj je ocenjevalna komisija izbrala tri najboljše v vsaki stopnji. Na razredni stopnji osnovnih šol so si prva tri mesta prislužili: Zala Janža, Tjaša Gerič, kot prva pesem na tej stopnji pa je bila izbrana pesem Tima Prelca, pesem, ki ni klišejska, je jedrnata in opisna. Na predmetni stopnji so ocenjevalci izbrali: pesem Andreje Ostanek, Denise Hribarič in Reje Žinko, ki je napisala eno najboljših pesmi. Med srednejšolci so si prva tri mesta zaslužili: Jernej Mastnak, Gaja Zadravec in Tina Tratnjek s pesmijo, v kateri je jezik bogat in ni gostobeseden. Med študenti se je prijavila le ena, in sicer Mateja Gabor, ki je uporabila izvirne metafore. Med pesniki stopnje mladih po srcu pa so dobitniki nagrad bili: Janez Bršec, Štefan Matko in Štefan Titan, ki je v pesmi poudaril hrepenenje po bližini drugega, pa naj bo to ženska ali sama smrt. 

Povezovalka celotne prireditve, Kaja Cigan, je pohvalila vse pisce in zaključila z mislijo: "Ni važno zmagati, važno je sodelovati. Pesmi pišemo za svojo dušo in ne prvo mesto."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.