https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Klub prekmurskih študentov vabi na predavanje o prednostih ter pasteh poživil

18.08.2017 ob 11:30  

Danes ob 18. uri bo v Modrem salonu Ris dvorca Rakičan potekalo predavanje na temo Pasti in prednosti poživil, ki ga bo v organizaciji Kluba prekmurskih študentov vodila Vida Lang, dipl. izob. biol. in kem. (UN).


Poživila so skupina substanc, ki s svojo kemično strukturo stimulirajo centralni živčni sistem. Mehanizmi delovanja poživil še niso popolnoma poznani, mnogo bolj pa poznamo njihove učinke na telo in zdravje. Z uporabo poživil želimo doseči občutek budnosti, evforije in vztrajnosti predvsem v izpitnem obdobju, ko za produktivnost potrebujemo več energije. K najpogosteje uporabljenim poživilom pri mladih spadajo energijske pijače, ki vsebujejo cocktail različnih poživljajočih snovi. Kombinacija kofeina, tavrina, efedrina in sladkorja daje hiter in kratkoročen učinek večje koncentracije, večje energije za delo in dobro počutje. Priljubljenost energijskih pijač je v zadnjih letih narasla za kar 60 odstotkov, napitki pa so postali popularni predvsem med mladimi. Vprašanje pa je, ali se zavedajo njihovega resničnega učinka in ali vedo, da so lahko že tri pločevinke energijskega napitka na dan smrtna doza. Energijske pijače lahko nadomestimo z mnogimi naravnimi poživili, ki dolgoročno dajejo več energije in so ugodnejši za naše zdravje in telo.


Na predavanju bodo udeleženci izvedeli, kakšni so učinki glavnih sestavin poživil, na lastni koži bodo občutili vpliv energijskega napitka na srčni utrip, ugotovili, zakaj in kdaj so energijske pijače nevarne za zdravje, ter najpomembnejše, katera naravna poživila v napornem času izpitov dajo energijo za učenje in bdenje ob knjigah ter uspešno opravljanje izpitov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.