https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Mursko Soboto prihaja 12. festival Front@ sodobnega plesa

23.08.2017 ob 7:05  

Festival Front@ sodobnega plesa je posebnost, pomemben mednarodni umetniški festival, ki v majhno mesto že 12. leto zapored privablja vrhunske umetnike s področja sodobnega plesa. Odvijal se bo med 31. 8. in 2. 9. 2017.


Letošnji program je oblikovan predvsem kot znamenje časa in združuje plesna dela, v katerih se plesalci odmikajo od šolskih in akademskih obrazcev. Ples nastaja v raznoraznih okoliščinah. In sodobni ples je tako široko polje, da dopušča dovolj ustvarjalne svobode, s tem pa prepletanje s plesnimi izrazi, ki se rojevajo na samem robu družbe, na ulici – v kulturnem »undergroundu« prenaseljenih urbanih območij.

Uvodni dogodek festivala bo plesna bitka med plesalci skupine Urban Roof iz Ljubljane in plesalci plesnega kluba Zeko iz Murske Sobote. Program letošnje Fronte je usmerjen v polje med sodobnim in urbanim plesom in tako bo festival otvorila predstava izjemnega slovaškega koreografa, plesalca in pedagoga Antona Lachkýja z naslovom Nočna iluzija (Night Illusion). Šest plesalcev ustvari šest likov v nadrealističnem svetu odmaknjenega naselja, v katerem so edini prebivalci. Zaključni dogodek otvoritvenega dne bodo pripravili plesalci iz španske skupine Iron Skulls – predstavili bodo del predstave Sinestezija, v kateri se hip-hop, akrobatski ples in sodobni ples zlijejo in ustvarijo jezik, ki združuje človeško in živalsko in vabi gledalca k igri zaznavnih prepletanj.

Drugi festivalski dan se bo pričel s predavanjem dr. Andreja Srakarja z naslovom Obrobje in kultura: kruta dejstva, kjer bo govora o konkretnih podatkih o zapostavljenosti financiranja kulture izven prestolnice. Dr. Andrej Srakar se že vrsto let ukvarja z ekonometričnimi študijami na področju kulture, ki v svojih podatkih in izsledkih skrivajo nemalo presenečenj, zavračajo kopico floskul o kulturi in ponujajo mnoge argumente za lažje uveljavljanje kulture na obrobju.

Na festival se vrača tandem Alien Express, ki ga tvorita prodorna slovenska plesna ustvarjalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, ki se vse bolj uveljavljata tudi v mednarodnem kontekstu. Njun nastop na festivalu Front@ je samo eden izmed nizov letošnjih gostovanj od Danske pa vse do Brazilije. Poleg uprizoritve istoimenske predstave, bosta plesalca tudi mentorja improvizacijskega dogodka Dance Communication Lab (DCL). DCL je del programa delovanja mreže evropskih plesnih organizacij BeyondFront@. Namenjen je povezovanju umetnikov s področja sodobnega plesa in preizkušanju možnosti za sodelovanje s pomočjo improvizacije, ki je najbolj značilen ustvarjalni postopek v sodobnem plesu. V dogodku bodo sodelovali plesalci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Že tradicionalno se na festivalu predstavljajo mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1. Letos se bodo s koreografskimi miniaturami občinstvu predstavili izjemni mladi plesalci: Ida Thomsen iz Danske, Johana Pocková iz Češke, Samuli Emery iz Finske, Mufutau Yusuf iz Irske ter Lia Ujčič iz Slovenije.

Zadnji festivalski dan bo zaznamovala izjemna skupina Soul City, ki prihaja s francoskega otoka Reunion. V Gledališču Park bodo uprizorili predstavo Molitev na Molitev (Priyèr’ Sï Priyèr’). Predstava je iskanje svetega skozi ritual. Avtor predstave Didier Boutiana je navdih za predstavo iskal v otoku samem in v povezavi s posebno energijo hip-hopa raziskoval telo na enak način, kot ga ritaul uporablja v molitvi – kar je ustvarilo intenziven in strasten ples.

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Je posebnost, saj se odvija na obrobju države izven velikih kulturnih in turističnih centrov in tako v mednarodnem kontekstu pomembno prispeva k razvoju sodobnega plesa in kulture v severovzhodni Sloveniji. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.