https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Vlada se bo danes sestala s prebivalci občin Razkrižje in Lendava

12.09.2017 ob 10:00  

V torek se bo vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča sestala s prebivalci občin Razkrižje in Lendava, s katerimi bo potekal pogovor o konkretnih rešitvah za njihove težave in potrebe po razsodbi arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško.


Pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Erika Kopača bodo člani vladne delovne skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča v sredo v občini Metlika, dan kasneje, v četrtek, pa bo sledil še obisk prebivalcev ob meji s Hrvaško v občini Piran. Tudi župani omenjenih občin ter načelniki oziroma načelnice upravnih enot bodo sodelovali na pogovorih s prebivalci.

Vlada bo na tokratnih srečanjih prebivalcem ob meji s Hrvaško predstavila izhodišča za interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve. Srečanja bodo zaprta za ostalo javnost, po srečanjih pa bodo sledile izjave za medije.

Foto: 24ur.com

V petek je po seji vlade generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič sporočila, da so upravne enote na območjih ob meji po razglasitvi arbitražne razsodbe konec junija opravile 98 pogovorov s prebivalci, ki jih bo odločitev na nek način zadevala.

Prav tako bodo obiskali tudi ribiče in jih seznanili, kako jim bo policija nudila pomoč in varovanje, če bo to potrebno. Kozlovičeva je še poudarila, da so protokoli za to pripravljeni, policija pa nadzoruje celotno morsko območje, ki ga je dobila Slovenija z arbitražno odločbo. Meja na morju je dovolj natančno določena in se slovenska zakonodaja že lahko izvaja, medtem ko je potek meje na kopnem treba vendarle še natančneje ugotoviti. Pojasnila je tudi, da je 16 gospodinjstev oz. skupaj 35 oseb, tako državljanov Slovenije kot Hrvaške, izkazalo namero za preselitev na slovensko stran, za kar bodo dobili nadomestilo, ki ga bodo določili individualno.

Za enajst hrvaških državljanov, ki je izrazilo željo, da bi ohranili določene pravice v Sloveniji, bo slovenska vlada še razmislila, ali bi jim to omogočila.

29. junija je arbitražno sodišče v razsodbi določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementirala. Hrvaška še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2017 ob 14:06 spletična gost

      Zavajanje in sajenje rožic se nadaljuje, bogi ljudje pa temu nasedajo. Vsem, ki so ostali za mejo, Stanko zrihta priključek na čistilno v Štrigovi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.