https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V medžimurski županiji pouk slovenščine od oktobra naprej

15.09.2017 ob 7:05  

Na skrajnem severozahodu Hrvaške ob meji s Slovenijo se bo oktobra na štirih osnovnih šolah začel pouk slovenskega jezika. Zainteresirani otroci se bodo poleg jezika učili tudi o slovenski kulturi, tradiciji, običajih in zgodovini. Dijaki srednje šole v Čakovcu so do zdaj imeli možnost učenja slovenskega jezika kot izbirnega predmeta.


Iz medžimurske županije so po ponedeljkovem srečanju s pristojnimi predstavniki slovenske vlade in slovenske narodne manjšine na Hrvaškem sporočili, da bo pouk slovenskega jezika v osnovnih šolah v Štrigovi, Selnici, Svetem Martinu na Muri in Murskem središču v prvem letu potekal zunaj učnega programa, učenci pa bodo lahko dobili potrdilo o zaključeni prvi stopnji znanja slovenščine.

Na spletni strani medžimurske županije so napovedali, da bodo več podrobnosti o pouku v osnovnih šolah predstavili pred začetkom izvajanja programa. Prav tako so zagotovili tudi prostore za izvajanje pouka, medtem ko je slovenska stran na razpisu izbrala učiteljico ter zagotovila denar za njeno plačo kot tudi učbenike za otroke.

Foto: newsday.com

V eni izmed srednjih šol v županiji bodo organizirali središče za pouk slovenščine za vse zainteresirane dijake, so potrdili na srečanju v Čakovcu. Nameravajo izvesti tudi anketo med učenci sedmih in osmih razredov o njihovem interesu za slovenski jezik. Pričakujejo, da se bodo prijavili predvsem tisti dijaki, ki nameravajo študirati v Sloveniji.

Tovrstna oblika sodelovanja bo spodbudila sodelovanje v ostalih vzgojnih in izobraževalnih ustanovah in procesih ter spodbudila nove skupne dejavnosti v prihodnosti, so izpostavili v medžimurski županiji.

Stanislav Rebernik, ravnatelj osnovne šole Štrigova se je v izjavi za Večernji list vprašal, zakaj ne bi tudi v Sloveniji na območjih ob meji s Hrvaško uvedli pouka hrvaškega jezika.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.