https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Dr. Janez Premk v Murski Soboti o razvoju judovske pisave

Murska Sobota, 14.09.2017 ob 12:30  

V grajski dvorani v Murski Soboti je v torek, 12. septembra, potekalo predavanje dr. Janeza Premka z naslovom Razvoj judovske pisave. Predavanje je potekalo v sklopu Evropskih dnevov judovske kulture (EDJK).

Júdje/Žídje so etnično-verska skupina, ki je nastala na območju Bližnjega vzhoda. Judovska vera deloma predstavlja tudi osnovo za druge vere, kot denimo krščanstvo in islam.

Hieroglifi

Dr. Janez Premk se je na predavanju v Murski Soboti podrobneje dotaknil razvoja hebrejske pisave. A preden je prišel do hebrejščine je šel še nekoliko v zgodovino v čas hieroglifov. Pisave so se namreč razvile iz slik. Praljudje so pomembne dogodke upodobili in nastale so jamske poslikave. Slikovno pisavo ali piktografijo so okoli 3000 let pr. n. št izumili Sumerci. Skoraj istočasno okoli 3100 let pr. n. št je nastal podobopis ali hieroglifi, katero pisavo so uporabljali Egipčani. Podobopis je kombinacija samoznakov z zlogovnimi in abecednimi elementi.

Pisava se je razvijala naprej in okoli leta 1000 pr. n. št so Feničani izumili glasovno ali črkovno pisavo. Iz te pisave se je razvilo več pisav, med njimi tudi hebrejska, arabska, grška in indijska pisava. 

Hebrejščina

Čeprav so se Judje vedno učili brati staro hebrejščino, da bi lahko v sinagogi brali Toro in molitve, je hebrejščina kot živ jezik izumrla v začetku 20. st. Hebrejščina je bila prej mrtev jezik a so ga oživili. Te zasluge pripadajo judovskemu naseljencu v Palestini Ben Yehuda, ki se je odločil, da bo jezik oživil. S svojo družino in z drugimi naseljenci je namreč govoril samo hebrejsko in začel razvijati moderno hebrejščino, ki se nekoliko loči od stare in je zdaj uradni jezik v Izraelu.

Abeceda ima 22 znakov oz. črk, nimajo samoglasnikov, ima dva spola, nima dvojine, piše in bere se od desne proti levi. Kot je povedal Premk, moderno hebrejščino danes govori okrog 7 milijonov ljudi, večinoma v Izraelu, delih palestinskih ozemelj, ZDA in v judovskih skupnostih po svetu.  

Drugi jezik, ki se imenuje jidiš, je mešanica stare hebrejščine in srednjeveške nemščine. Nekatere skupine ga govorijo še danes. Praviloma ga pišejo s hebrejskimi črkami, z desne proti levi. Jidiš je nastal v Vzhodni Evropi in Nemčiji.

Ladino je mešanica srednjeveške španščine (kastiljščine), portugalščine in hebrejščine.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.