https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Moravske Toplice skrbi, da divjih odlagališč več ni

Moravske Toplice, 19.04.2011 ob 19:13  

Projekt Spremenimo črno v zeleno, ki je podprt z donacijo Norveške preko Norveškega finančnega mehanizma, je občina Moravske Toplice začela izvajati pred tremi leti. V sklopu projekta je občina izvedla več saniranja divjih odlagališč, številne aktivnosti, razne delavnice, razstave fotografij, uredila je zeleno pot ob potoku Lipnica, nastala pa je tudi spletna stran www.crno-zeleno.si, preko katere lahko občani opozorijo na lokacije divjih odlagališč.

V občini Moravske Toplice so evidentirali 28 divjih odlagališč

Občina Moravske Toplice in Pomurje kot širša regija, z lepo oblikovano kulturno krajino in čistim okoljem, je zaradi svoje visoke biotske raznovrstnosti in krajinske pestrosti uvrščena v območje zavarovane narave – Krajinski park Goričko in Natura 2000. Eno glavnih groženj predstavljajo prav divja odlagališča, kot posledica starih grehov in navad ali kot posledica še nezadostne okoljske ozaveščenosti posameznikov. "Stanje je bilo žalostno, najti je čedalje več izdelkov iz gospodinjstev, gradbenih materialov," je povedal direktor podjetja Čista narava d. o. o. Branko Šrok.

V sklopu projekta Spremenimo črno v zeleno so v občini Moravske Toplice evidentirali 28 divjih odlagališč, od tega so jih 25 sanirali, tri divja odlagališča pa so v zaključni fazi. Poleg saniranih odlagališč v sklopu projekta so bile izvedene številne čistilne akcije, nekaj manjših in večji čistilni akciji (vključevanje občine Moravske Toplice v vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu – 2010 in občinska čistilna akcija - 2011).

Divje odlagališče v Vučji Gomili

Sanirano divje odlagališče v Vučji Gomili

Za kršitelje so zagrožene visoke globe

Medobčinska inšpekcija s tedenskimi obhodi skrbi, da se na sanirana območja in tudi na drugje ne bi odlagalo več smeti. "Če domačini kaj opazijo, nas pokličejo oziroma nas obvestijo pisno,kršitelja pa ponavadi tudi najdemo," je pojasnil še Jani Bogdan iz Medobčinske inšpekcije občine Moravske Toplice. Za kršitelje so zagrožene tudi visoke globe, in sicer 500 evrov za fizične osebe, 1000 evrov za samostojne podjetnike in 1500 za pravne osebe.

V sklopu projetka Spremenimo črno v zeleno je bilo več delavnic, razstav fotografij, nastala pa je tudi spletna aplikacija

V sklopu projekta Spremenimo črno v zeleno so posebno pozornost namenili skupinam, ki lahko neposredno vplivajo na dolgoročno rešitev problematike, tako da so na osnovnih šolah, v vrtcih, društvih izvedli več delavnic, razstav fotografij projektnih aktivnosti s posebnim poudarkom na izvedenih aktivnosti osnovnošolcev iz posamezne šole, tekmovanje za šole in vrtce, kjer so ločeno zbirali odpadke  in eko malico v naravi. Na eni izmed delavnic so prisotne spoznali tudi s spletno aplikacijo www.crno-zeleno.si, ki je nastala v času projekta, preko katerega so uredili še ekološke otoke in zeleno pot ob potoku Lipnica.

Zelena pot ob potoku Lipnica

Eko zajtrk in ločevanje odpadkov

Razstava fotografij

Norveški finančni mehanizem je zagotovil 85 % sredstev

Pozitivnih koristi projekta bodo deležni predvsem prebivalci občine, ki so posredno ali neposredno ogroženi zaradi divjih odlagališč, zelena občina Moravske Toplice pa bo brez črnih točk lahko postala zgled za širšo okolico. Z izvedenim projektom, katerega vrednost znaša 364.700 evrov, od tega je 85 % sredstev zagotovljenih s strani Norveške preko Norveškega finančnega mehanizma, ostali del prispeva občina Moravske Toplice, se bo dokazalo, da je možno v občini problem divjih odlagališč rešiti celostno. 

Divje odlagališče v Fokovcih

Sanirano divje odlagališče v Fokovcih

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.