https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan turizma: Slovenski turizem podira rekorde

27.09.2017 ob 10:50  

Danes obeležujemo svetovni dan turizma, letošnje leto pod naslovom Trajnostni turizem - orodje za razvoj. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je današnji dan pospremila z geslom: Potuj. Uživaj. Spoštuj.

Slovenski turizem podira rekorde

V Slovenijo so lani v nastanitvenih objektih zabeležili 11,2 milijona turističnih prenočitev, kar je za 26 odstotkov več, kot leta 2010. Kot je sporočil državni statistični urad, se je število prihodov turistov v tej primerjavi povečalo za 62 odstotkov na več kot tri milijone.

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so v prvih sedmih mesecih letošnjega leta našteli skoraj 6,7 milijona prenočitev turistov, kar je 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Število prihodov turistov se je od začetka leta do konca julija dvignilo za 15 odstotkov na 2,6 milijona, poroča STA.

V Sloveniji se je od leta 2008 do leta 2016 število gostov iz neevropskih držav več kot podvojilo.

Slovenija znana kot zelena destinacija

Slovenija je mednarodno znana kot zelena, trajnostna destinacija. Po indeksu okoljske uspešnosti je bila lansko leto peta najbolj zelena na svetu. Organizacija Global Green Destinations je lani Sloveniji, kot prvi državi na svetu, podelila naziv zelene države s 96 doseženimi točkami na lestvici do 100 točk.

Slovenska turistična organizacija (STO) je pred kratkim prejela tudi prestižno nagrado National Geographic World Legacy Award za spodbujanje trajnostnega turizma.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Zelena shema slovenskega turizma

Do sedaj je v nacionalno shemo vključenih 23 destinacij z znakom Slovenia Green Destination, med njimi tudi Ljutomer, 14 ponudnikov namestitev z znakom Slovenia Green Accommodation, med njimi tudi Hotel Bioterme Mala Nedelja, trije naravni parki z znakom Slovenia Green Park in dve turistični agenciji z znakom Slovenia Green Travel Agency.

Foto: kraji.eu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.