https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Aronija - rastlina z veliko zdravilno močjo

30.09.2017 ob 8:00  

Aronija ali kraljica antioksidantov je uvrščena med zdravilne rastline, ki uspeva tudi na domačem vrtu.

Aronija izvira iz vzhoda Severne Amerike in je rod grmičevja. Bujno rastoči grm zraste od 1 do 3 m v višino. Zrelim skoraj črnim plodovom arinije pripisujejo veliko zdravilno moč, saj ima velike vsebnosti mineralov, vitaminov P, C, B, A, barvil antocianinov in ostalih pomembnih bio aktivnih snovi, upočasnjuje pa tudi staranje. 

Mnogi jo imenujejo tudi "Sibirska borovnica", saj prenese zimsko temperaturo celo do -47 °C in zato so jo zasadili v Rusiji, na Finskem in na Švedskem. Rastlina pa je odporna proti bolezni, suši, škodljivcem in onesnaženju.

Foto: full-home.ru

Zdravilni učinki 

- preprečuje slabokrvnost,
- krepi imunski sistem,
- uravnava krvni pritisk,
- zdravi rane na želodcu,
- blaži migrene,
- ugodno vpliva na ožilje in srce,
- varovalno vpliva na naše črevesje,
- preprečuje nastanek sladkorne bolezni,
- vpliva na izboljšanje vida,
- preprečuje nastanek arterioskleroze,
- ščiti pred virusi in bakterijami (prehlad, gripa,..)
- pomaga pri zdravljenju vseh kroničnih bolezni (rakasta obolenja, Parkinsonova bolezen, bronhitis…)
- pomaga pri bolezni ščitnice in golšavosti,
- znižuje holesterol v krv.

Kot zanimivost velja omeniti, da so plodove aronije po jedrski katastrofi v Černobilu uporabljali za blaženje zdravstvenih težav od radioaktivnosti obolelih ljudi.  

Foto: aroniaberriesuk.co.uk

Plodove aronije lahko osušimo in shranijo za čaj. Iz svežih plodov lahko skuhamo marmelado, džem, sok, uporabljamo kot dodatek v sadni jogurt ali kompot, plodove pa lahko dodamo tudi v žganje. Zdravilna in hranljiva vrednost je ohranjena 100 odstotno, saj je bolj zdravilo kot hrana. 

Foto: artemis-international.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.